EDUCACIÓ
Comarques Gironines 05/10/2022

Els estudis de turisme ja no estan de moda

Els cicles superiors a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona ocupen només el 40% de les places

2 min
Façana de l'Escola d'Hostelaria i Turisme de Girona.

GironaEstudiar turisme ja no està de moda. Ni a Girona ni al conjunt de Catalunya. Aquesta setmana ha acabat la matrícula viva dels cicles de formació professional de grau superior, i el de guia, informació i assistència turístiques i el d’agència de viatges no han arribat ni a la meitat de la seva capacitat, s’han quedat en un 40%. Pel que fa al grau, la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona (UdG) gairebé ha omplert les places, però si fa uns anys al juliol ja tenien ple, ara s’han hagut d’esperar fins a finals de setembre. Tant el director de l’Escola d’Hostaleria de Girona, Jordi Garcia, com el degà de la Facultat de Turisme de la UdG, Quim Majó, constaten en conversa amb l’ARA la davallada d’uns estudis que, pel que fa a la formació professional, estarien en risc tenint en compte el conjunt d’oferta actual.

Per a Garcia, el problema rau en els efectes de la pandèmia, sumat a les condicions del sector –poca estabilitat, sous baixos i estacionalitat–, a més d’un fort intrusisme. Per això demana un reconeixement per part del sector a la professionalització que no estan trobant. Majó opina que és sobretot “un problema de la mirada de la gent”. Si quan van néixer els estudis de turisme a Girona el 1989 hi havia un gran entusiasme per aquest sector, considera que ara, “amb la pressió de ciutats com Barcelona, amb el problema del turisme depredador, hi ha una mirada diferent que ha fet baixar el nombre de vocacions”.

“Racionalitzar” les places

Tant l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona com la UdG estan topant amb una nova realitat. Garcia creu que l’obertura del grau de turisme també redueix el nombre de participants dels graus superiors. Tot i mantenir la matrícula viva fins ara, només han aconseguit emplenar 12 de les 30 places del d’agència de viatges i 6 de les 15 del de guia, informació i assistència turístiques. Davant d’aquest escenari, creu que l’única manera és “racionalitzar” les places que s'ofereixen al conjunt de la demarcació de Girona.

Pel que fa al grau de turisme, sí que s’han emplenat 110 de les 120 places del primer curs, però Majó constata que on caldran canvis serà en els màsters, on hi havia molta presència d’estudiants llatinoamericans que ha disminuït clarament per la pandèmia i ara busquen que sigui telemàtic. Passa especialment amb el màster de turisme cultural, que va ser el primer de l’Estat i té una gran projecció. Acostumaven a ser entre 20 o 25 persones, i aquest any només se n’hi han matriculat 15.

“És un problema estructural en l'àmbit espanyol. El consell de degans de turisme també ha constatat la seva preocupació. La qüestió és que no es valoren les professions”, diu Majó, que admet que també s’ha creat un “espai comú” entre el grau de turisme i els cicles superiors que fa que es facin certa competència, com constata Garcia. Tot això sumat al problema de l’intrusisme i al fet que persones amb altres carreres i coneixement d’idiomes tinguin gairebé les mateixes possibilitats d’accés a una feina en turisme.

Els estudis de turisme són un vaixell insígnia de Girona. Fa tretze anys es va obrir la nova Facultat de Turisme a Girona. Aquesta dècada, justament, ha estat la de l’estat d’alerta pel turisme de masses.

stats