Comarques Gironines 31/03/2014

David Coromina publica ‘Els que importen, exporten’

El llibre, prologat per Artur Mas, recull entrevistes en profunditat a trenta empresaris amb una dilatada experiència en vendes a l'estranger

Josep Pastells
3 min
David Coromina, en primer terme, durant l'entrevista amb l'empresari Joaquim Caula / Gerard Bagué

GironaDos anys després de publicar el reeixit recull d'apunts de fires, comerç i turisme 'No et vull vendre cap moto', l'olotí David Coromina Juncà (1972) irromp de nou al món editorial amb un llibre més madur i ambiciós: 'Els que importen, exporten'. Aquesta nova publicació, prologada pel president de la Generalitat, Artur Mas, dóna veu a trenta empresaris de sectors ben diversos que, a més d'explicar el seu model de negoci, com van començar a exportar i com van seleccionar el mercat, ofereixen consells als emprenedors i relaten anècdotes relacionades amb les vendes a l'estranger. A partir d'entrevistes en profunditat, el llibre incideix també en aspectes com el transport, la logística, la promoció, la forma de trobar clients i relacionar-s'hi, el finançament i la fixació de preus. Amb tot aquest material, l'autor arriba a una sèrie de conclusions que, en alguns casos, poden llegir-se com aforismes –"El mercat és el món i si no ets competitiu al mercat exterior tampoc ho ets a casa"–, en d'altres, com advertències –"Els cobraments i pagaments són més fàcils a la resta d'Europa que a Espanya"–, i en d'altres, com propostes per a la reflexió –"Hi ha molts factors que determinen amb qui ens pot convenir treballar plegats. És essencial que reuneixin les característiques de seriositat, rigor, professionalitat i empatia".

Les pautes dels experts

Creador de Daco Inciatives, director de relacions externes i delegacions de la Cambra de Comerç de Girona i cofundador de www.unicbuy.com, una botiga 'online' especialitzada en regals originals i d'autor, David Coromina ve avalat pels seus dots d'organitzador i relacions públiques, per la seva capacitat per dissenyar solucions en l'àmbit de l'oci. Ja fa anys que s'ha convertit en un bon coneixedor del sector públic i uns quants el consideren un guru de la promoció econòmica i turística. Bona part del seu potencial, però, deriva de la creença que l'aprenentatge més fructífer és el que segueix les pautes marcades pels experts. Per això, 'Els que importen, exporten' es basa en les declaracions de trenta empresaris que compten amb una dilatada experiència en el món de l'exportació.

Eina útil i pràctica

Aquesta obra és el resultat de moltes hores de conversa, de moltes hores de transcripcions i reordenacions. I el lector ho agraeix. La divisió de les àrees temàtiques facilita les recerques; el format d'entrevista afavoreix la fluïdesa de la informació i el llenguatge planer i directe converteix les 190 pàgines del llibre en una eina útil i molt pràctica per a qualsevol empresari i per a tothom que vulgui tenir una visió exhaustiva de la internacionalització, un factor clau per millorar els resultats empresarials.

Empreses de renom

La relació de les empreses i els empresaris que han compartit els seus coneixements i experiències amb David Coromina és un bon indicador de la vàlua del llibre: Grup Andilana (Dani Camós), Bellapart Group (Francesc Arbós), Brancós Ceràmics (Josep M. Brancós), Casademont (Adriana Casademont); Embutidos Caula (Joaquim M. Caula), Concentrol (Jaume Guàrdia), Equip Tècnic Santandreu (Josep Santandreu), Espadrilles Banyoles (Antonio Castañer), Estiluz (Marta Masdeu), Fibran (Josep Bosch), Inoxpa (Candi Granés), LC Paper (Assumpció Vila), Masias (Esmeragdo Masias), Masoliver (Sandra Masoliver), Metalquímia (Josep Lagares) Nexus Geografics (David Comas), OKM (Santi Cancela), Grup Oliveda (Íngrid Teixidor), Pagès Valentí (Josep Pagès), Promolac (Francesc Font), Francisco Puigvert (Miquel Puigvert), Rieju (Jordi Riera), Ceras Roura (Miquel Roura), Royalverd Service (Eudald Morera), Rubau Tarrés (Ramon Anglada), Solter Soldadura (Montse Rafart), Transports Tresserras (Basili Tresserras), Trias Galetes-Biscuits (Maria Trias), Celia Vela (Jordi Rotllan) i J. Vigas (Joan Vigas).

stats