Comarques Gironines 09/03/2019

Un home negre denuncia que Vox no l’ha deixat entrar en un acte del partit a Salt

Primer li han dit que havia de ser afiliat i després que estava ple

Maria Garcia
2 min

Salt“Només volia anar-hi per parlar amb ells, per saber què en pensen de la immigració i quin és el seu programa electoral. Però m’han posat excuses i no m’han deixat entrar”. És la denúncia que ha fet Mamadi Keita, originari de Guinea i que avui ha intentat assistir a l’acte que ha organitzat Vox a Salt, acompanyat d’una amiga, Tamara Paredes.

Com es veu al vídeo, durant quatre minuts els responsables del míting de Vox han parat a la porta Keita i Paredes mentre analitzaven si els deixaven entrar. Segons han relatat a l’ARA un cop han marxat, el personal del partit primer els ha dit que “només podien entrar els afiliats”. “I els hem dit que cap problema, que ens afiliàvem a Vox”.

Però, davant d'aquesta afirmació, la seva resposta ha estat, segons el noi i la noia, que allà no podien fer nous afiliats. Han cridat al cap de seguretat i han fet algunes consultes, i després els han dit que l’acte estava tot ple i que no hi cabien. “Nosaltres només volíem saber més sobre ells, no perquè hi estiguem d’acord o en contra, sinó només per informar-nos i preguntar-los quins plans tenen amb la immigració”, ha afirmat Keita, mentre que Paredes ha afegit: “Estic segura que no ens han deixat entrar per ell, perquè és negre”.

De fet, mentre els dos afectats eren a l’entrada parlant amb els responsables, un home ha pogut entrar sense problemes, com es veu al vídeo. I quan Keita i Paredes han marxat, també han deixat accedir dos nois blancs sense complicacions ni reticències. A més, fonts d’El Canal, el Centre d’Arts Escèniques on Vox ha celebrat l’acte a Salt, han assegurat a l’ARA que la sala on han fet l'acte no estava plena. “Hi havia almenys una quarantena de llocs buits”, han subratllat.

Els responsables de Vox han dit que “no tenen constància” que s’hagi produit cap incident a l’entrada. Es dona la circumstància que el portaveu del comitè executiu del partit és Ignacio Garriga Vaz de Concicao, a qui es coneix popularment com "el Negre de Vox".

Tot plegat ha passat durant l'acte que ha organitzat el partit a Salt i davant la protesta de més de dues-centes persones convocades per la plataforma Antifeixista Gironina, amb el suport d'altres entitats. Al principi, els manifestants han intentat accedir a l'edifici dividint-se en diferents grups, però un fort desplegament policial, que rodejava tots els possibles accessos, ho ha impedit. Finalment, s'han aplegat tots a un extrem de la plaça Can Patrac.

Durant l'hora i mitja que ha durat el míting de Vox -on s'ha prohibit l'entrada a la premsa-, els antifeixistes han escridassat tant els seguidors del partit ultradretà com també a la policia catalana amb càntics com "Fora feixistes dels nostres barris", "Salt serà la tomba del feixisme" o "Mossos entreu, no dissimuleu!".

L'acte de Vox havia aixecat força polèmica aquesta setmana, amb crítiques d'associacions i formacions polítiques cap a les administracions que gestionen el consorci d'El Canal -els ajuntaments de Girona i Salt, i la Diputació de Girona- per permetre que el partit organitzés un acte en aquest espai. No obstant això, les tres administracions van al·legar que havien intentat evitar-ho però que "no tenien eines jurídiques per impedir-ho".

stats