19/10/2022

Despert de nit

2 min

¿Pot ser que faci un any i mig que tenim tancat a la presó un raper, Hasél, pel que cantava, i tan tranquils, o és un malson? ¿Pot ser que l’Ajuntament de Lloret de Mar sancioni un altre raper perquè els critica en una cançó? ¿És possible que Catalunya sigui una Espanya petita i Lloret, de dalt a baix, com una Catalunya en miniatura? ¿Hi ha coherència, del rei al president de l’Estat, del president de l’Estat al president autonòmic, del president autonòmic als alcaldes i dels alcaldes fins a la gent com jo mateix? ¿Aquesta coherència, va de dalt a baix o en totes dues direccions?

¿Hi ha res més totalitari que censurar, o sigui imposar la força física a la del pensament? ¿Hi ha cap dictadura que afavoreixi la llibertat d’expressió? ¿No estan pensats per castigar-la l’ostracisme, la multa, la presó, l’exili o la condemna a mort? ¿No és censura buidar de sentit les paraules i fer que diguin el contrari del que significaven? ¿I fer callar l’altre a base de frases i frases que no diguin res? ¿Mentir no és també una censura? ¿La mediocritat tenebrosa d’una època, té a veure amb matar llibertats?

¿Hi ha cultures perseguides, al món? ¿Hi ha democràcies dirigides? ¿Han existit governs titella? ¿Es pot manipular un sistema electoral? ¿Pot ser que una democràcia prohibeixi votar i una dictadura hi obligui? ¿És veritat que els austríacs van votar si annexionar-se al Tercer Reich, que Franco va organitzar referèndums i que Salazar va convocar unes eleccions per escollir president de la república? ¿Una dictadura és una democràcia millorable?

¿Pot passar que en un mateix país convisquin una democràcia i una dictadura, al marge de les possibilitats econòmiques de cadascú? ¿Hi ha límit en la justificació i aplaudiment de conductes moralment repugnants? ¿I en el cinisme? ¿Pot ser que els partits neofeixistes no siguin la causa sinó la conseqüència d’una seducció totalitària, de la degradació d’uns valors no prou forts per no vendre’s? ¿Pot ser que aquests valors es depredessin i s’eduqués la població, si convé a garrotades, fins que assumís el que primer havien acceptat els seus dirigents? ¿De veritat van ser primer els dirigents? ¿De qui s’aprèn, el populisme? ¿Si et tracten com un nen, quina defensa més hi ha que comportar-se com un nen? ¿Existeix cap sistema psicològic que per una banda somrigui i afalagui i per l’altra amenaci i estomaqui? ¿Pot, un mateix, viure del tot espantat? ¿Pot, un mateix, viure del tot satisfet? ¿Hi ha hagut mai una posició digna, ni embrutint-te quedant-te, ni rentant-te’n les mans amagat al teu hort?

stats