Els embassaments gironins, un 37% més baixos de l’habitual

La manca de precipitacions també es reflecteix en les reserves d’aigua dels embassaments de les conques internes gironines (Darnius-Boadella, Sau i Susqueda), que actualment tenen un 37% menys d’aigua que la que han tingut de mitjana els últims deu anys, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Segons les dades d’ahir, els tres pantans junts emmagatzemen gairebé 200 hm³, quan la mitjana de l’última dècada en aquesta data és de 319 hm³. La seva capacitat màxima està al voltant del 44%, mentre que fa un any estaven al 53%, i la mitjana dels últims cinc i deu anys estava al 68% i 69%, respectivament.

Per embassaments, Susqueda està al 47,55%, amb 110,98 hm³; Sau, a un 39,95%, amb 66,03hm³; i Darnius-Boadella, amb 22,45 hm³, a un 36,75% de la seva capacitat. El baix nivell que registren fa témer que, si les coses no canvien, al març o a l’abril es pugui entrar en estat de sequera. Perquè el nivell dels embassaments baixi més lentament, les plantes dessalinitzadores del Llobregat, a prop de Barcelona, i de Tordera, a Blanes, produeixen de manera preventiva al 70%-75% de la seva capacitat, quan habitualment ho fan entre el 10% i el 20%.

En el cas de l’embassament de Darnius-Boadella, el baix nivell que registra ha fet que l’ACA hagi pogut inspeccionar elements que l’aigua cobreix normalment, com ara l’estat del formigó i de les juntes, a més d’observar l’estat de dilatació entre els diferents blocs.

Més continguts de