Futbol
Comarques Gironines 23/03/2022

El fenomen Stuani: 100 gols amb la samarreta del Girona FC

El davanter de l'Uruguai ha aconseguit aquesta fita, inèdita en la història del club, en cinc temporades

3 min
Christian Stuani celebra un dels gols aconseguits amb el Girona FC.

GironaArribar a la xifra de 100 gols en cinc temporades, en un equip com el Girona, és un fet extraordinari. Cristhian Stuani va aconseguir-ho un dia que no havia sortit en l’alineació titular, en què el conjunt blanc-i-vermell va imposar-se, amb una plàcida golejada, davant l’Eivissa per 5 a 1.

Stuani va arribar, el 2017, amb Gorka Iraizoz, Bernardo Espinosa, David Muniesa i altres futbolistes menys anomenats, per apuntalar un equip que acabava de pujar a la Primera Divisió, a la Lliga de les estrelles i dels cromos de col·lecció, i el resultat va ser de primer nivell. Va aterrar a Girona després d’una llarga carrera futbolística, havent passat per l’Albacete, el Llevant, el Racing de Santander, l’Espanyol i el Middlesbrough. Abans encara s’havia alineat amb els equips de Danubio i Bella Vista, de l’Uruguai, i Reggina, d’Itàlia. I va complir des del primer moment: ell va ser el jugador que va marcar els dos primers gols a la porteria de l’Atlètic de Madrid defensada per Jan Oblak el dia del debut de l’equip a Primera Divisió.

Cristhian Ricardo Stuani Curbelo, nascut a Tala el 1986, era i és un jugador experimentat i internacional. De l’Uruguai havia saltat a Europa i havia viscut un ambient d’aprenentatge, de desenvolupament personal i esportiu en el qual viure i sobreviure, perquè els futbolistes no neixen de forma espontània.

Els que des de Vista Alegre i Montilivi, i des de fa més de seixanta anys, seguim el Girona podem recordar jugadors que al llarg d’una temporada han estat capaços de marcar vint gols o més en les diverses categories de la Lliga en què s’ha situat l’equip de casa: Lluís Figueras, Pep Viñas, Vicenç Coma, Jesús Morchón, Paco Flores, Javier Morata, Iñaki Daucik, Martín Abad, Delfí Geli, Jordi Vinuesa, Felipe Sanchón i Miki Albert. Però vestint la samarreta blanc-i-vermella, cap dels esmentats, originaris de casa o de fora, no va arribar als cent gols acumulats. Només Stuani ha assolit la fita, aconseguida en la cinquena temporada d'estada entre nosaltres. El que més s’hi va acostar va ser Martín Abad, que va militar al Girona en dues etapes i va marcar una vuitantena de gols.

Stuani celebrant amb els companys un dels gols aconseguits aquesta temporada.

Una icona del club

El cas de Cristhian Stuani és únic. Es tracta d’un davanter excepcional, que ha demostrat les seves aptituds en les dues divisions del futbol estatal. I això perquè té dreta i esquerra, és potent en el joc aeri, sap crear-se espais i, a més de l’audàcia, compta amb l’experiència i un repertori de recursos que va més enllà dels gols i d’encertar-la plenament en el llançament de penals. Un jugador que marca diferències, malgrat que els anys no passen en va i les qualitats dels esportistes també se’n ressenten. Així, l’equip pot jugar per trobar-lo prop de l’àrea i ell juga també per a l’equip, dins i fora del terreny de joc. 

A Primera Divisió, la temporada 2017-2018 va fer 20 gols i la temporada 2018-2019, 19, que no van poder evitar el descens de l’equip. A Segona Divisió, la temporada 2019-2020 va superar la marca amb 29 dianes. En l’exercici passat van ser 10 els gols anotats, i en la campanya actual, quan falten deu partits perquè s'acabi, ja ha arribat a 17. Els quatre gols restants per arribar a la xifra rècord de 100 cal buscar-los en les competicions complementàries de Copa, lligueta d’ascens i Supercopa de Catalunya.

Stuani ja era una icona del club en anuncis de publicitat i representacions gràfiques de l’entitat. Ara, amb la fita històrica de les cent dianes aconseguides i amb contracte fins al 2026, afegirà un plus a l’emblema del futbol professional a Girona. A la Girona internacional i a una època brillant de l’entitat, la del tercer club de Catalunya. A una Girona que ha estat el final d’etapa d’esportistes tan destacats en altres competicions com Laia Palau i Marc Gasol.

stats