ARTS ESCÈNIQUES
Comarques Gironines 02/10/2015

La festa grossa dels animals escènics

L’Animal a l’Esquena de Celrà mostra al festival BHUM! la seva creativitat

Rita Peré
2 min
Un projecte de Jordi Galí que es va gestar a L’Animal a l’Esquena.

GironaEl Mas Espolla de Celrà és des de l’any 1996 la seu de L’Animal a l’Esquena, un centre de creació i formació en arts escèniques que acull una vintena de residències creatives cada temporada. Un cop a l’any obren les portes del Mas i mostren els fruits dels treballs dels seus creadors al festival BHUM!, que enguany se celebra els dies 2 i 3 d’octubre. La quinzena d’espectacles i performances que s’hi podran veure formen part del programa del festival Temporada Alta.

Eduard Teixidor, ballarí i membre de l’equip de L’Animal a l’Esquena, explica que el BHUM! és una gran festa de presentació del centre (també seu de la companyia de dansa Mal Pelo) que aquest any per primera vegada “baixarà al poble”, a Celrà, on avui faran tres activitats especials. Al programa d’enguany hi tindrà un paper especial la reconeguda companyia franco-catalana Baró d’Evel Cirk Cie, que han fet residències al Mas diverses vegades. “Han treballat una proposta especial per al BHUM!, on presentaran els artistes convidats i aniran intercalant els seus números de circ i dansa. També recuperem l’Àngels Margarit, que feia molts anys que no venia i ens fa molta il·lusió que torni amb l’espectacle Altres capricis, que compta amb altres grans ballarins de la seva generació: Andrés Corchero, Pep Ramis, Maria Muñoz i Jordi Casanovas”. Teixidor també destaca: “El cantautor El Niño de Elche, una meravella que fa l’Albert Quesada a manera de reflexió des del llenguatge contemporani sobre el flamenc, i el fragment de l’espectacle que Loscorderos.sc presentaran a Temporada Alta”. Dissabte a la nit, com a final de festa, prepararan una paella valenciana (reserva prèvia) a l’era del Mas.

Model de confluència d’artistes

La companyia Mal Pelo va passar els seus primers anys de vida sobre els escenaris trepitjant centres de creació del nord d’Europa, els Estats Units i Sud-amèrica, i es van fixar en el potencial de la confluència d’artistes, la seva activitat i la seva formació. Arran de l’experiència, van decidir implantar el model a Catalunya i van ser pioners del format pel que fa a les arts escèniques.

24 companyies a l’any

Des de llavors, L’Animal a l’Esquena s’ha convertit en un centre de referència per a les arts escèniques, i hi passen unes 24 companyies cada any. Des del 2002 està adherit a projectes de xarxa internacionals. Hi han fet estada creativa reconeguts artistes com Sol Picó o joves creadors de teatre, dansa i arts visuals. L’entrada al festival BHUM val 8 euros per als adults i 5 euros per als menors de 12 anys. Més informació a: www.lanimal.org.

stats