Una prova pilot a l'Hospital de Campdevànol permet gastar la meitat d'aigua reutilitzant la de les dutxes

El dispositiu, dissenyat per Clean Tech Dolo Group, ha de permetre un estalvi de 1.300 euros dels 14.000 de la factura anual

L'Hospital de Campdevànol (Ripollès) té en marxa des de fa mig any una prova pilot per reduir la factura de l'aigua. El sistema, ideat per l'empresa Clean Tech Dolo Group, permet aprofitar l'aigua utilitzada a les dutxes, desinfectar-la amb ozó i deixar-la en les condicions adequades per omplir les cisternes dels lavabos. Les primeres dades de la prova demostren que es gasta la meitat de l'aigua i que es podria arribar a un estalvi anual de més de 1.300 euros de la factura de l'aigua, que és de 14.196 euros l'any. "El sistema permet aprofitar l'aigua de les dutxes que s'enviaria al clavegueram i reutilitzar-la per als lavabos" explica el responsable de manteniment del centre, Ramon Roca.

Utilitzar la mateixa aigua dues vegades. Aquesta és la filosofia del Kit Water Dolo, el sistema que ha dissenyat l'empresa Clean Tech Dolo Group de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) amb l'objectiu de promoure l'estalvi i reduir el cost del consum d'aigua.

La prova pilot es fa a l'Hospital de Campdevànol i està en marxa des de fa mig any. La prova però, afecta a un 10% del total de l'hospital, que també té un centre sociosanitari. Concretament, s'està aprofitant l'aigua de les dutxes de sis habitacions del centre sociosanitari i, un cop desinfectada, s'envia a un dels lavabos públics de l'hospital. El centre, en el seu global, té 48 habitacions i 10 lavabos públics,

Tot un repte

Tot i que el dispositiu ja s'ha comercialitzat a nivell de particulars, aquesta és la primera vegada que es prova en un hospital, un fet que ha suposat "tot un repte", segons el seu creador, Xavier Doló, atesos els nivells d'exigència i de qualitat de l'aigua.

Les primeres dades de la prova demostren que el dispositiu permet reduir la despesa d'aigua a la meitat, és a dir, que en compte de gastar 208 metres cúbics d'aigua a l'any se'n necessitaria només 104 metres cúbics per any. En termes econòmics, aquest sistema permetria un estalvi d'uns 1.302 euros a l'any -descomptant també el consum elèctric del dispostiu per produir l'ozó- d'una factura anual de 14.196 euros. Si es mira el cost per metre cúbic d'aigua, el sistema ideat per Doló permetria estalviar 1,80 euros dels 2 euros per metre cúbic que es paga de mitjana actualment de manera que el cost passa a ser de 20 cèntims el metre cúbic.

Requisits indispensables

El responsable de manteniment de l'hospital, Ramon Roca, valora positivament la prova pilot que els converteix en l'únic centre sociosanitari de tot Catalunya amb aquest sistema. "Estem encantats perquè permet agafar l'aigua dels pacients que es banyen, recollir-la en un dipòsit on es fa la desinfecció amb ozó i el decantat de partícules per després reenviar-la a les cisternes dels lavabos on es torna a utilitzar", detalla Roca. Els requisits indispensables són que l'aigua que s'ha de reutilitzar no faci olor ni tampoc tingui color i que estigui completament desinfectada. Per això s'han hagut de fer un seguit d'ajustos fins arribar al resultat òptim.

El manteniment no és massa elevat, segons els seus impulsors, que han cedit la maquinària per a aquesta prova pilot. La inversió més gran és l'adquisició de la maquinària que es pot amortitzar entre dos i tres anys. Per això, l'hospital estudiarà si pot assumir el seu cost en cas que decideixi finalment adquirir-la. De moment, el centre ha cedit els espais per dur a terme la prova pilot alhora que ha assumit el cost tècnic per fer les connexions.

3.500 altes cada any

Aquesta tecnologia resulta especialment interessant per a aquells edificis que tenen una despesa important d'aigua, com és el cas d'hospitals. En el de Campdevànol es calcula que entre 400 i 500 persones utilitzen els lavabos cada dia, comptant pacients, acompanyants i treballadors. En total, cada any es fan unes 3.500 altes de pacients.

El fet que la tecnologia provingués d'una empresa del Ripollès -Clean Tech Dolo Group, amb el suport de Tronic, ambdues de Sant Joan de les Abadesses, a banda de les empreses proveïdores del material (Schneider Electric, Stübbe, Hidropneumàtica del Ter, Iberozono, Dipòsits Turró)- va ser un dels factors que es van tenir en compte a l'hora d'acceptar l'oferiment de participar en la prova pilot. "Som una empresa compromesa amb la comarca que té ganes d'innovar i millorar", explica Roca, que afegeix que "els costos són pràcticament zero i els riscos estaven molt controlat".

El Kit Water Dolo ha aconseguit la qualificació del nivell A d'eficiència energètica, el màxim establert, des del Departament de Medi Ambient.

El + vist

El + comentat