Comarques Gironines 17/04/2018

“Vestit a mida” per inculpar Magentí pel doble crim de Susqueda

La defensa de l’acusat demana la llibertat del veí d'Anglès perquè "no hi ha proves"

Maria Garcia
3 min
Imatge de la vista que s'ha celebrat a l'Audiència de Girona per resoldre l'apel·lació contra l'empresonament de Jordi Magentí

Girona"Els investigadors han concatenat un seguit de conjectures per fabricar un vestit a mida per incriminar Magentí”. Aquesta és la teoria de la defensa de Jordi Magentí, l’acusat del doble crim de Susqueda, que avui ha presentat un recurs d’apel·lació contra el seu empresonament davant l’Audiència de Girona. Durant la vista, el seu advocat, Benet Salellas, ha esgrimit diversos arguments per demostrar que el seu client “no era l’única persona” que podia estar al lloc i al moment que suposadament van matar la parella del Maresme, tal com sostenen les acusacions, formades pel fiscal Víctor Pillado i per l’advocat Carles Monguilod, que representa els familiars de les víctimes i que s’han personat com a acusació particular en la causa.

Salellas ha ressaltat que no s’han trobat proves de la implicació de Magentí en el crim, que no hi ha rastre d’ADN o empremtes, que no han localitzat l’arma ni el mòbil del crim, i que tampoc hi ha proves ni testimonis que corroborin que l’acusat i les víctimes es van trobar al pantà.

A més, ha indicat que els investigadors han basat la seva acusació en les gravacions de les càmeres de seguretat del pantà, que van registrar l’entrada del cotxe que portava Magentí –un Land Rover blanc– el 24 d’agost al matí, quan suposadament els van assassinar. Però Salellas ha recordat que hi ha altres vies per accedir a Susqueda –sense que quedi registrat per les càmeres– i va lamentar que els Mossos d’Esquadra hagin descartat diversos vehicles perquè corresponien a treballadors de la zona o a visitants.

L'advocat de la defensa també ha destacat que les proves de so que determinen que els van disparar a la zona de la Rierica no es van fer correctament i que les proves que es van fer a les restes de vegetació, sorra i pedres que hi havia a la motxilla del noi "coincideixen amb la sorra i la vegetació que et trobes arreu del pantà i no només a la Rierica".

Finalment, Salellas ha assenyalat que dos dies abans del crim hi havia un grup de pescadors que van passar la nit al pantà –de fet, els Mossos van trobar restes de dues fogueres i escombraries– i que a Mas Llomà se solien celebrar festes rave, un dels motius que segons la defensa van motivar la parella a anar fins a Susqueda.

Autor o testimoni

Per la seva banda, el fiscal Víctor Pillado ha contraargumentat tots els raonaments de la defensa. Ha repassat els indicis i testimonis que situen l'hora i el lloc de l'assassinat –entre les 11.20 i les 11.26 h a la zona de la Rierica– i les proves que tenen per afirmar que "només" l'acusat era allà –la gravació de la càmera de seguretat i una fotografia que va fer una parella que feia senderisme–.

I ha especificat que les proves geològiques determinen que una de les pedres que hi havia dins de la motxilla del noi és de la masia en runes que hi ha prop de la Rierica. També ha recordat que al lloc on es va enfonsar el cotxe al pantà només s'hi pot accedir en 4x4 o destrossant els baixos del cotxe. "I les proves mostren com els baixos de l'Opel Zafira de les víctimes estaven fets malbé", ha argumentat el fiscal.

Pillado també ha especificat que els Mossos van fer un estudi que creuava les matrícules dels cotxes i les dades de telefonia de tots els mòbils i vehicles que hi havia a la zona del pantà el 24 d'agost, i que si algú hi va accedir "va ser sense cotxe i sense mòbil". I ha subratllat que Magentí primer va negar que fos al pantà el dia dels fets i després ho va admetre, i que les càmeres van registrar la seva entrada a Susqueda els dies 24, 25 i 26 d'agost.

"Quan es va cometre el doble crim Magentí era a prop, i per tant és impossible que no sigui l'assassí o un testimoni presencial", ha emfatitzat Pillado, que s'ha oposat a la petició de la defensa perquè "hi ha indicis molt sòlids" de l'autoria del veí d'Anglès.

Una posició del fiscal que ha rebut el suport de l'acusació particular representada per l'advocat Carles Monguilod, que també creu que hi ha "indicis raonables i fefaents que demostren que l'acusat és el responsable de la mort de la parella". Així mateix, tan Monguilod com Pillado han indicat que si Magentí surt de la presó "hi ha risc de fugida i de destrucció de proves", com l'arma del crim o la motxilla de la noia, que no han aparegut.

A més, tant la defensa com les acusacions demanaran més proves de cara a la celebració del judici. Per exemple, Monguilod sol·licitarà una declaració de l'acusat i que es busqui ADN en unes botes i un impermeable de l'acusat, perquè van donar positiu en la prova de Bluestar, que assenyala on hi ha restes de sang.

Després de la vista d'aquest matí, l'Audiència de Girona ha de resoldre si deixa Magentí en llibertat provisional o el manté en presó provisional fins al dia del judici.

stats