ESPORTS
Comarques Gironines 27/06/2019

Platja d’Aro reuneix figures mundials dels escacs

125 jugadors competeixen en un festival internacional

2 min
Platja d’Aro reuneix figures mundials dels escacs

Platja D’aroSilenci absolut a la sala Niebla de l’Hotel Aromar de Platja d’Aro. Totes les mirades es concentren a la taula del fons, atentes a qualsevol dels mesuradíssims moviments dels dos escaquistes, que no desvien ni per un instant la vista del tauler. No són uns escaquistes qualssevol, i per als aficionats d’aquesta disciplina és un luxe tenir-los a tocar mentre juguen, observar de ben a prop els seus gestos, la seva expressió, i intentar endevinar el perquè de cada moviment que fan sobre el tauler. Són el rus Anatoli Kàrpov, famós pels històrics enfrontaments pel campionat mundial amb Garri Kaspàrov, i l’ucraïnès Oleg Romànixin, que va ser jugador olímpic per la Unió Soviètica. Participen en el 7è Festival Internacional d’Escacs de la Vila de Platja d’Aro, que se celebra des de dilluns passat fins a l’1 de juliol, amb 125 participants de 15 nacionalitats.

Entre les diverses proves que s’hi disputen hi ha l’anomenat Torneig de Llegendes, que ha portat a la població baix-empordanesa figures mítiques de la disciplina. A més de Romànixin i de Kàrpov, que actualment és diputat a la Duma russa i continua actiu al món dels escacs, a Platja d’Aro hi jugaran aquests dies el serbi Ljubomir Ljubojevic o l’armeni Rafael Vaganian. Tots ells són referents per als jugadors amb llicència federativa, alguns amb categoria de gran mestre o mestre internacional, que disputaran dos campionats oberts a Platja d’Aro, on es donaran un total de 4.700 euros en premis.

El català Marc Narciso, de 45anys i que actualment viu a Pamplona, és un dels jugadors que optarà a un dels premis. Ja ha vist jugar de ben a prop figures com Kàrpov en altres ocasions. “Potser no tenen la vitalitat de quan eren joves, però mantenen un nivell altíssim i sempre s’aprèn d’ells veient-los jugar”, indica. A més de competir, es dedica a ensenyar a jugar als escacs a nens i adults. Va començar a jugar-hi als sis anys, quan, estant malalt, el seu pare li va regalar un tauler per passar les hores. “Des de llavors no he parat de jugar a escacs”, afirma Narciso, que té el títol de gran mestre i ha sigut campió absolut de Catalunya en tres ocasions i campió d’Euskadi, entre molts altres títols.

Experiència per als més joves

També competirà a Platja d’Aro l’olotí Albert Lázaro, de 16 anys, que ha sigut campió gironí de sub-16 i de sub-18 i que es prepara per al campionat d’Espanya de sub-18. És la primera vegada que competeix en aquest festival i assegura que li fa respecte enfrontar-se amb jugadors de gran nivell, però creu que l’experiència li aportarà seguretat. Lázaro, que el curs vinent estudiarà segon de batxillerat científic, recomana els escacs a tots els joves. Assegura que a ell l’ajuda en els estudis perquè li aporta capacitat de concentració i d’organització i treballa la memòria. Els beneficis dels escacs es descriuen en un estudi de la Universitat de Girona, segons el qual els practicants d’aquest joc en edat escolar desenvolupen més bé la intel·ligència i obtenen resultats acadèmics més bons, sobretot en matemàtiques i comprensió lectora.

stats