GUARDONS PERIODÍSTICS
Comarques Gironines 19/09/2019

Els premis LiberPress, centrats aquest any en la lluita feminista

La periodista Lisa Lovatt-Smith encapçala la llista de guardonats

2 min
La periodista Lisa Lovatt-Smith, premiada  per la seva tasca al capdavant d’OAfrica.

GironaLa periodista Lisa Lovatt-Smith rebrà demà a Girona el premi LiberPress 2019, que se li concedeix en reconeixement a la seva tasca al capdavant de l’ONG OAfrica (OrphanAid Africa), una organització que ella mateixa va crear a Ghana i que es dedica a atendre els nens necessitats d’aquest país.

Lovatt-Smith va treballar durant quinze anys com a editora de la revista Vogue i com a periodista en mitjans com The Times, The Independent, The Observer, The Guardian o El País, i el 2002 va fer un tomb radical a la seva vida traslladant-se a viure a Ghana i creant la seva ONG. Amb el premi LiberPress se li valora “haver posat la seva capacitat de comunicació al servei dels més desvalguts” i el seu “periodisme de combat i humanitat”.

Juntament amb el premi a Lovatt-Smith, l’associació LiberPress lliurarà demà set guardons més, que tenen el suport de la Diputació de Girona i que tenen en comú el fet de distingir persones o entitats d’àmbit internacional, sobretot periodistes, que treballen per les persones més vulnerables, “a vegades arriscant la pròpia vida”, diu Carles McCragh, president de l’entitat.

Feminisme militant

En l’edició d’aquest any, afegeix McCragh, els guardons “estan impregnats d’un feminisme militant, ja que molts dels premiats es caracteritzen per la seva lluita en favor dels drets de les dones”. A més, l’acte d’entrega dels premis el presidirà la imatge del gest que s’identifica amb la lluita contra el patriarcat i la discriminació de les dones: unes mans aixecades construint un rombe amb els dits. El cartell dels premis d’aquest any també té nom de dona, el de l’artista “rebel i socialment compromesa” Roser Oliveras i Oliver.

El premi LiberPress Catalunya distingeix aquest any el poble saharaui “per la seva lluita valenta per la independència i la llibertat del Sàhara Occidental, per l’enorme patiment i sacrifici dels seus homes i dones, pel compromís dels seus dirigents i, especialment, en homenatge a tots els saharauis morts, torturats i empresonats per exigir la retirada del Marroc del seu territori”.

En la categoria de cançó, el premi LiberPress Joëlle Stinkess el rebrà el músic mexicà León Chávez Teixeiro, per crear i cantar “cançons compromeses amb la llibertat, la rebel·lia i la defensa de tots els vulnerables, especialment les dones”. També tenen accent feminista el Memorial LiberPress, que rebrà a títol pòstum la líder indígena hondurenya, feminista i activista mediambiental Berta Cáceres, assassinada el 2016, i el premi LiberPress Camins, que enguany és per a Women’s Link Worlwide, una organització que treballa per “obrir sempre camins per a les dones, lluitant tant en el camp jurídic com més enllà d’aquest àmbit”.

La Fundación Crisálida i Jacinto Marqués Mancho rebran el premi LiberPress Associacions. L’entitat treballa pel desenvolupament integral de persones amb discapacitat, entre altres causes. En l’àmbit del cinema, el premi LiberPress Cinema és per al cineasta francès Radu Mihaileanu. El LiberPress Literatura Ramón Chao distingeix Nuccio Ordine, “escriptor ple d’erudició, intel·ligència, sensibilitat, solidaritat i humanitat”, i el premi LiVerdPress serà enguany per a l’entitat ornitològica SEO BirdLife.

stats