Temps de Flors torna amb tota la seva esplendor

La mostra floral recupera la normalitat, llevat d'algunes mesures de precaució davant del covid, i injecta optimisme al comerç i la restauració

3 min
El pont de les Peixateries Velles, ornamentat en la passada edició de Temps de Flors.

Els colors i les aromes de les flors tornaran a omplir els carrers, les places i els monuments de Girona entre els dies 7 i 15 de maig. La mostra Girona Temps de Flors, un dels esdeveniments que porten més turistes a Girona, recuperarà aquest any la quasi normalitat després que el 2020 no es va poder celebrar, ja que s'havia decretat el confinament per la pandèmia de covid, i el 2021 se'n va fer una edició més reduïda de l’habitual i amb ornaments florals exclusivament a l’aire lliure. "La d'aquest any no serà una mostra al 100%, però sí gairebé normal", indica la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, que afegeix: "Girona recupera l'essència de la mostra floral amb la connexió amb la natura com a font d'inspiració de gran part dels projectes; i sobretot, amb la mirada posada en aquella esperança i optimisme que tots hem de tenir d'ara endavant".

La celebració de la mostra en el seu format gairebé habitual és, a més, un al·licient per al comerç i l'hostaleria de la ciutat, castigats per la pandèmia. “La ciutat torna a ser viva i enfoquem aquesta edició de Girona Temps de Flors amb il·lusió i amb optimisme pel que fa a la dinamització econòmica de la ciutat. Aquest esdeveniment no és només una proposta de gaudi, participativa i cultural, sinó també un moment clau per a tots els sectors econòmics de Girona", afirma l’alcaldessa, Marta Madrenas.

Precaucions davant del covid

En la 67a edició de Girona Temps de Flors es podran visitar fins a 119 muntatges repartits en 107 espais de la ciutat, però "per precaució" davant del covid, l'organització ha decidit que encara no s'obriran aquells llocs i monuments on no es poden crear circuits d'entrada i sortida. Els patis interiors de cases nobles del barri antic que habitualment s'ornamenten amb flors durant la mostra aquest any no seran visitables –exceptuant l'únic cas de la Casa Sambola– i tampoc acolliran muntatges espais com la Carbonera o Torre Gironella.

Al Barri Vell, on se solen concentrar més aglomeracions, hi haurà quatre punts d'entrada i quatre de sortida. Es podrà accedir a la zona a través de la pujada de Sant Fèlix, la del Rei Martí, la plaça dels Jurats i el passeig Arqueològic. I la sortida serà per la pujada de Sant Fèlix, el carrer de la Força (que serà tan sols de baixada), la plaça Sant Domènec i el passeig Arqueològic. En cas que s’hi acumulin molts visitants, els organitzadors tancaran els accessos per esponjar-lo.

També per evitar aglomeracions, aquest any no se celebrarà la inauguració a les escales de la catedral. Tot i que no és obligatori l'ús de la mascareta, l'Ajuntament la recomana als visitants, sobretot "allà on vegin que hi ha més aglomeracions o bé en espais tancats".

Recuperació d'espais emblemàtics

Espais que cada any generen més expectació, com el claustre i els soterranis de la catedral, o els banys àrabs, que no s'havien incorporat a la mostra Temps de Flors els dos últims anys, tornaran a acollir projectes florals i s'obriran al públic en aquesta edició.

Muntatge a les escales de la catedral de Girona.

Com s'havia començat a fer abans de la pandèmia, la mostra s'estendrà més enllà del Barri Vell i arribarà a dotze barris de la ciutat. "Portem el Temps de Flors molt a prop dels veïns de Girona, perquè visquin la mostra tan bon punt surtin de casa", destaca l'alcaldessa, Marta Madrenas. A més, com ja s'ha fet altres anys, es proposaran quatre itineraris per descobrir els muntatges florals (que resseguiran el Barri Vell, Taialà, Santa Eugènia - Sant Narcís i l'Eixample). També es recupera aquest any l'Open Night, que permet visitar la mostra entre les set del vespre i la mitjanit durant tres dies (els dos dissabtes i el dimecres).

Actes paral·lels

Entre les diverses activitats que acompanyen la mostra Temps de Flors destaca la Nit dels Museus, el Gastroflors (amb menús als restaurants de la ciutat), visites guiades o el festival Girona, A Cappella, que aquest any arriba a la desena edició i que portarà a la ciutat dotze formacions de música sense instruments, amb el grup nord-americà Straight No Chaser com a cap de cartell. El programa inclou actuacions de Les Anxovetes, El Pony Pisador i Gospelians de Girona.

Més d'un miler de voluntaris

La mostra la fan possible els més de 1.000 voluntaris que s'encarreguen d'engalanar els espais i monuments. "No passa enlloc que un 1% dels veïns i veïnes d'una ciutat mitjana s'impliquin per tirar endavant un esdeveniment d'aquestes característiques", destaca l¡alcaldessa en referència a la tasca "imprescindible" de l'associació Girona, Amics de les Flors.

De moment, l'Ajuntament no s'aventura a posar xifres de visitants. L'any passat, la mostra floral en va atraure més de 200.000. En anteriors s'havien superat els 255.000 visitants.

stats