XARXES

El fenomen viral de mostrar barris estigmatitzats

Un vídeo a YouTube sobre Font de la Pólvora ja acumula gairebé mig milió de visualitzacions

3 min
Captura del vídeo del 'youtuber' Zazza el italiano al barri gironí de Font de la Pólvora.

GironaEs diu Federico Z. –prefereix no dir el cognom–, té 31 anys, va néixer en un poblet a una hora de Venècia, va estudiar comerç internacional a Milà i viu des del 2016 a Barcelona. Fins fa set mesos s’havia dedicat la major part de la seva vida adulta a servir còctels –durant una bona colla d’anys al Dry Martini de Barcelona–. Però després de veure l’èxit d’un amic italià a YouTube amb qui va treballar un temps, va decidir provar sort. Primer no va sortir-li gaire bé, però el març d’aquest any va fer un canvi radical amb un nou enfocament. Utilitzaria el sobrenom de Zazza El Italiano i visitaria el que, segons ell, la gent deia que eren “els barris més perillosos del món”.

Des de llavors que la seva vida ha fet un canvi de 180 graus. Viu de YouTube, on amb mig any acumula més d’un quart de milió de seguidors; ja té una persona contractada i està a punt de firmar amb una agència perquè li faci de representant. Deu dels seus vídeos tenen més d’un milió de visualitzacions i les dues últimes setmanes s’ha fet sentir a Girona. Primer amb un vídeo de mitja hora sobre Font de la Pólvora (al sector Est) que té gairebé mig milió de visualitzacions i un altre on visita un pis okupa a Salt (que confon amb un barri de Girona), que en té més de 300.000.

“Es diu El Italiano, jo el segueixo!”, exclama un nen al vídeo al veure’l entrar al barri de Font de la Pólvora. Vestit amb una armilla militar amb una bandera italiana i un pin amb la bandera d’Espanya que li donen aspecte de policia antidisturbis, entra a la majoria de barris acompanyat només d’un pal amb una càmera esportiva per gravar-se a ell mateix i als entrevistats –que després pixela si no volen sortir.

A Font de la Pólvora fa un recorregut primer per un bloc semiabandonat on s’acumula més d’un metre de deixalles en alguns dels pisos i després per alguns carrers d’aquest barri. Tot i titular el vídeo El barri on mai ha entrat una càmera –cosa que no és certa perquè l’ARA mateix n’ha fet reportatges i hi ha altres vídeos a YouTube–, en surt demanant als gironins una reflexió: “Us heu de replantejar aquest barri. Són tots molt amables”.

En conversa amb l’ARA, Federico Z. assenyala que tot i que l’han comparat amb el fenomen ja extint del programa Callejeros de Cuatro, el que ell pretén no té res a veure amb el periodisme. “Jo soc molt conscient que m’equivoco molt i em quedo en la superfície. El que tinc és un canal d’entreteniment: no tinc la pretensió d’ensenyar res a ningú. Simplement, convido la gent a passar una estona amb mi i veure les persones i situacions que es creen en aquests barris”, afegeix demanant disculpes per haver dit que Salt era el pitjor barri de Girona, quan des del 1983 és un municipi independent.

Seguidors molt joves

La feina, però, cada cop li resulta més complicada. El fenomen viral l’ha fet conegut. No només a YouTube, sinó també a TikTok. Quan arriba a un barri el sobrevolen tot de joves i molts menors que volen sortir darrere d’ell. La visita a Salt ha agradat a molts seguidors. El Jaume té 17 anys, és veí del Veïnat i tot i reconèixer que moltes vegades magnifica el que passa al barri, segueix el canal des de fa temps perquè ensenya realitats que creu que no es volen ensenyar: a col·lectius estigmatitzats. Federico Z. diu que rep moltes amenaces però no creu que siguin reals. Ara ja prepara una gira per Llatinoamèrica.

stats