RELLEU A L'ORGANITZA
Crònica 17/06/2011

Al-Zawahiri, elegit nou líder d'Al-Qaida

D. Jolly / J. D. Goodman
3 min
El relleu més pronosticat Fotografia d'arxiu presa el 8 de novembre del 2001 en un lloc desconegut de l'Afganistan. Apareixen Bin Laden i Al-Zawahiri (dreta).

The New York TimesMés de sis setmanes després que les forces nord-americanes capturessin i matessin Ossama bin Laden al seu amagatall del Pakistan, el número dos d'Al-Qaida el substitueix de manera oficial, d'acord amb un comunicat que es va penjar ahir a internet. No hi havia cap dubte que Ayman al-Zawahiri, un egipci que durant molt temps va seguir el llegat de l'home més buscat del món, seria el candidat més fort després de Bin Laden, però la demora en l'anunci de la successió ha portat a alguns analistes antiterroristes a percebre petits senyals d'una lluita de poder pel futur de la xarxa després de la mort del seu líder al complex d'Abbottabad el 2 de maig.

"El comandament general d'Al-Qaida, després d'haver acabat les deliberacions, anuncia que el xeic Ayman al-Zawahiri ha assumit la responsabilitat de la direcció del grup", va dir la xarxa ahir en una declaració presentada pel grup de comunicació Al-Fajr, la veu online dels terroristes, i va penjar-ho en un fòrum jihadista.

El comunicat no donava més detalls sobre la decisió del grup, i queia de nou en la informació de generalitats. "Busquem, amb l'ajuda d'Al·là, lluitar per la religió de la veritat i incitar l' ummah a preparar-se per a la lluita", afegia el comunicat referint-se a tota la comunitat global de musulmans.

Format en el món de la medicina, Zawahiri, de 59 anys, és a partir d'ara el cap d'operacions del grup. La seva vida està intrínsecament lligada a tot tipus de radicalismes. Primer, detingut per formar part dels Germans Musulmans, després per fundar la xarxa jihadista egípcia i finalment, per unir-se a Bin Laden el 1998. Però alguns dels militants consideren que pot ser un personatge abrasiu per a Al-Qaida. No gaudeix del carisma que tenia Bin Laden entre els islamistes i tampoc no té l'habilitat d'aconseguir la lleialtat de tot el comandament, i sembra un seguit d'interrogants sobre la possibilitat de si serà capaç de reclutar més jihadistes. A més a més, el seu rol pot haver ampliat el que els oficials antiterroristes han predit des de fa temps, una divisió àmplia a Al-Qaida entre el contingent egipci i els militants d'altres nacionalitats.

Un mandat qüestionat

"Caldrà veure com li va aquest nou paper i si encaixa amb una nova generació d'extremistes, alguns dels quals desacrediten el seu lideratge i estil de gestió", analitzava un funcionari antiterrorista nord-americà. Tot i això, altres especialistes creuen que un possible atac de militants d'Al-Qaida és més possible ara amb el nou nomenament perquè voldrà demostrar que el poder de la cúpula ha sobreviscut tot i la mort de Bin Laden.

"Membres del comandament libi i iemenita van tenir fa temps molts problemes amb al-Zawahiri, i va ser Bin Laden el que va ser capaç de mantenir l'estabilitat dins del grup -recordava un funcionari d'intel·ligència nord-americà demanant l'anonimat-. El nou emir haurà de venjar la mort del seu anterior líder i això cal que sigui alguna cosa molt especial i gran. Això és molta pressió".

18 milions de recompensa

No es tenen informes d'on es podria trobar al-Zawahiri. Fins ara les úniques informacions que s'han filtrat és que en el passat hauria residit en una zona remota entre l'Afganistan i el Pakistan, on també es creia que hi havia l'amagatall de Bin Laden. Tot i això, el descobriment de l'home més buscat del món a Abbottabad, una ciutat militar a poc més d'una hora de la capital pakistanesa -Islamabad- ha fet qüestionar aquestes declaracions. L'FBI ha ofert 17,7 milions d'euros per qualsevol informació que pugui permetre la captura directa d'al-Zawahiri.

L'anunci de la promoció del terrorista egipci arriba una setmana després de la publicació d'un vídeo en què condemnava la mort de Bin Laden i n'elogiava la figura perquè va ser capaç d'"aterrir els Estats Units durant tota la seva vida" i "els continuarà aterrint després de la seva mort".

stats