COPAGAMENT, LA DESPESA FARMACÈUTICA
Crònica 20/04/2012

Els catalans pagaran dos cops pels fàrmacs

Els catalans hauran d'assumir un doble copagament dels fàrmacs. A les mesures estatals s'hi ha de sumar l'euro per recepta. Així, un jubilat espanyol pagarà 216 euros anuals com a màxim i un de català, 277.

Lara Bonilla
3 min
JUBILADA AFECTADA  Maria Riu, de 88 anys, rep una pensió de 700 euros, però 620 són per al lloguer. El seu consum de medicaments no és baix: 12 pastilles al dia.

BARCELONA.Els catalans pagaran més pels medicaments que la resta de ciutadans de l'Estat espanyol, ja que a més del copagament en funció de la renda, que avui aprovarà el consell de ministres, també hauran d'abonar a l'oficina de farmàcia un euro extra per cada recepta. És l'anomenat tiquet moderador , que el Govern -tot i els dubtes del conseller de Salut, Boi Ruiz, que ho volia revisar- mantindrà en considerar que les mesures acordades dimecres són "insuficients" per cobrir la retallada que exigeix l'Estat. La decisió ha aixecat una onada de protestes. Des del PP fins al PSC passant per metges, infermeres i usuaris de la sanitat han demanat que es retiri la taxa per evitar "un doble càstig" als catalans.

Quant euros més pagaran els catalans pels fàrmacs?

A diferència de la resta de ciutadans de l'Estat, els catalans -excepte els col·lectius més desfavorits- hauran de pagar un euro per recepta amb un màxim de 61 euros anuals, ja que a partir de la recepta número 62 no s'haurà de pagar, per evitar sobrecarregar els malalts crònics, que són els que consumeixen més medicaments. I amb el nou copagament en funció de la renda, els jubilats pagaran, a més, un màxim de 8 euros al mes pels fàrmacs (si cobren menys de 22.000 euros anuals) i 18 euros (si en cobren més de 22.000). Això vol dir que, en el primer cas, un jubilat espanyol pagarà 96 euros anuals, com a màxim, pels medicaments, mentre que un de català en pagarà 157, ja que se li haurà de sumar l'euro per recepta. En cas que hagi de pagar 18 euros mensuals, la xifra serà de 216 euros per al ciutadà espanyol i de 277 euros per al català.

Quants diners es recaptaran?

Està previst que l'euro per recepta entri en vigor a finals de juny i l'objectiu és recaptar 100 milions d'euros anuals. Com que se n'ha endarrerit la posada en marxa, aquest any se'n recaptaran 50 milions. Pel que fa al nou copagament en funció de la renda, els ingressos es quedaran a Catalunya, com fins ara, però Salut encara no ha calculat l'estalvi que suposarà. Era en funció d'això que Boi Ruiz va dir que decidiria el futur de l'euro per recepta, però altres membres del Govern es van avançar i ahir ja el van donar per fet. A tot l'Estat s'espera recaptar mil milions d'euros a l'any però els farmacèutics dubten que logísticament sigui possible començar a aplicar-ho a l'estiu.

Per a què serveix l'euro per recepta?

Tot i que el Govern insisteix que és una mesura dissuasiva per reduir el consum de medicaments -Espanya és el segon país del món en consum de fàrmacs-, el cert és que la taxa per medicament servirà per finançar la despesa que genera la prescripció farmacèutica, la tramitació de les receptes i la informatització dels CAP. "Tot i que pugui tenir un component de moderació, és una mesura recaptatòria perquè qui prescriu és el metge", diu Jordi de Dalmases, president del Col·legi de Farmacèutics.

Quins són els col·lectius més afectats?

Tant amb el copagament en funció de la renda com amb la taxa de l'euro per recepta, els més perjudicats seran els malalts crònics i els jubilats (aquestes dues condicions acostumen a coincidir). Els jubilats fins ara tenien els medicaments gratis i ara hauran de pagar el 10%. No obstant això, tant els metges com els farmacèutics consideren que aquest és un sistema "més just socialment" tot i que estan a l'espera de llegir la lletra petita de l'acord.

Qui en queda exclòs?

Cap de les dues mesures és universal, ja que per garantir-ne l'equitat en queden exempts els col·lectius més desfavorits, com ara les persones que cobren pensions no contributives, els beneficiaris de la renda mínima d'inserció i, en el cas del copagament, també els aturats sense prestació. En l'euro per recepta també s'exclou els beneficiaris de la llei d'integració social dels minusvàlids i els malalts crònics amb pocs ingressos. Salut calcula que 130.000 catalans en quedaran exempts. Tampoc es pagarà l'euro amb els fàrmacs de menys d'1,67 euros.

Qui consumeix més medicaments?

Es calcula que gairebé el 80% dels fàrmacs els consumeix la gent gran i, de fet, a partir de l'edat de jubilació, quan els fàrmacs són gratuïts (fins ara), n'augmenta un 25% el consum. A més, molts medicaments es malgasten. L'any passat es van llençar 3.700 tones de fàrmacs.

stats