CRISI DE NUEVA RUMASA
Crònica 16/09/2011

Cobega i Damm s'uneixen per comprar Cacaolat

La distribuïdora de Coca-cola a Espanya i el grup cerveser català s'alien amb Victory en un projecte per mantenir Cacaolat a Catalunya, garantint els llocs de treball i projectant-ne de nous.

Elena Freixa
3 min
La distribuïdora de Coca-cola i Damm se sumen a les ofertes  de Central Lechera Asturiana i Vichy Catalan.

Barcelona.Les possibilitats de salvar Cacaolat i mantenir-la a casa creixen després que ahir es concretés l'acord de dues empreses catalanes més, Cobega i Damm. El pla que han traçat conjuntament amb el grup Victory, especialista en reestructuracions d'empreses, preveu una inversió conjunta de 100 milions d'euros, el manteniment dels llocs de treball per a la plantilla i la construcció de la fàbrica nova que Cacaolat necessita per abandonar la planta del Poblenou a Barcelona.

Segons van explicar ahir les dues empreses, si aconsegueixen adjudicar-se Cacaolat en faran una companyia autònoma i independent dels seus respectius accionistes. No van concretar, però, com quedaria repartit l'accionariat de la nova societat. L'adquisició del fabricant de batuts, però, seria un pas més en la diversificació tant de Cobega com de Damm en el sector de les begudes, en aquest cas en el sector làctic. A banda de la cervesa, Damm ja està present en l'apartat d'aigües i refrescos. Cobega és embotelladora i distribuïdora dels productes Coca-cola i també distribueix en exclusiva càpsules de Nespresso.

El projecte arribarà avui mateix a mans del jutge del mercantil número 6 de Barcelona, que s'encarrega de tot el procés de venda de la unitat productiva de Cacaolat. L'aliança amb el grup Victory, que va presentar-se al procés per quedar-se Cacaolat ja fa mesos, és el que ha permès que el pla de Damm i Cobega entri en el procés d'adjudicació.

Les dues empreses van refermar ahir que el seu objectiu és salvar Cacaolat i rellançar-ne l'activitat, que ara es veu amenaçada pel procés concursal. Segons reconeixen fonts pròximes al procés, les necessitats de liquiditat de la fàbrica obliguen a decidir com més aviat millor qui es queda les instal·lacions i en garanteix la continuïtat.

La nova fàbrica que proposen Damm i Cobega s'ubicaria a Santa Coloma de Gramenet, a les antigues instal·lacions de la cervesera. La planta pot estar operativa el 2013. Mentrestant, però, es garantiria el funcionament de la fàbrica del carrer Pujades i també la de Saragossa, que actualment està aturada. Barcelona, en canvi, funciona a mig gas amb un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que afecta més de 200 persones.

Oferta de Capsa

El comitè d'empresa de Cacaolat va rebre ahir de primera mà la notícia i va sortir "molt esperançat" de la trobada amb representants de les dues empreses. Segons va explicar a l'ARA el responsable de la Federació Alimentària d'UGT, David Papiol, el projecte que els van presentar "és potent i concret de cara a la plantilla", a qui es garanteix la feina tant a la fàbrica com al centre logístic. Pel que fa a Saragossa, va dir, el pla també preveu mantenir la fàbrica en funcionament fent llet condensada, un producte que ara també es produïa i que té molta sortida en mercats com el nord d'Àfrica.

L'oferta de Damm i Cobega plantarà cara així a la de Capsa, societat propietària de Central Lechera Asturiana, i a la de Vichy Catalan, que va ser la primera empresa catalana a presentar l'aval que demanava el jutge. Pel que fa a l'oferta de Central Lechera Asturiana, l'empresa l'ha presentat tant als jutjats de Barcelona com als de Madrid, on els creditors de Clesa (màxim accionista de Cacaolat) reclamen que es derivi tot el procés perquè ells són els principals accionistes de Cacaolat. El jutge de Barcelona, però, no ha atès les demandes de Madrid per concentrar el procés i ha decidit seguir endavant amb la venda. De fet, dilluns el jutjat de Barcelona farà públic el contingut de totes les ofertes que han presentat els possibles compradors i començaran les reunions amb els administradors per prendre una decisió.

stats