DESPESA PÚBLICA EL PROTOCOL DELS ALTS CÀRRECS
Crònica 17/10/2011

Els cotxes oficials incomoden els governs

Els cotxes oficials són un taló d'Aquil·les dels polítics. La crisi els ha obligat a reduir-ne l'ús i les diferències entre les administracions són abismals. Els governs no actuen, però, amb transparència total.

S. González / G. Genovès / M. Codolar / S. Almenar
3 min
Els cotxes oficials incomoden els governs Les dades completes són quasi secretes, però l'administració de l'Estat és més 'generosa' a l'hora d'assignar cotxe oficial

Barcelona / MadridEls sous i els cotxes oficials són sovint el blanc de les crítiques dels ciutadans desencantats amb la política. Per això, en un context de retallades, el president de la Generalitat, Artur Mas, va fer un gest eliminant la paga de Nadal de 350 alts càrrecs. El que de moment continua sent intocable és la flota de cotxes oficials. La Generalitat disposa de 78 vehicles de representació, xifra que no inclou els cotxes del Parlament i dels 268 organismes públics que, tot i tenir autonomia financera, depenen del pressupost. Unes xifres que, en el cas de l'administració de l'Estat, són molt més elevades sense computar la casa reial, l'exèrcit o les ambaixades.

Conèixer l'extensió de la flota és una tasca titànica i plena de traves. L'organigrama és molt ampli, no hi ha cens estatal o autonòmic i, tot i que la despesa de les administracions és pública, els organismes es resisteixen a donar a conèixer la quantitat de vehicles escudant-se en arguments com la seguretat (és el cas del Tribunal Suprem, on la vuitantena de jutges disposa de vehicle, o del consell de RTVE).

Entre els 78 cotxes de representació que té el departament d'Economia, hi ha els del president Artur Mas, els 11 consellers, els 11 secretaris generals, els set delegats territorials a Catalunya i el delegat del Govern a Madrid, Jordi Casas. Pel que fa al Parlament, el pla de xoc que va aprovar la setmana passada la cambra preveu una reducció de vuit a cinc de la flota de cotxes oficials -a principis de la legislatura ja es va reduir de setze a vuit-. També disposen de vehicle els tres expresidents de la Generalitat, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i la fiscal en cap de Catalunya. Per satisfer totes aquestes necessitats hi ha 105 conductors en plantilla.

Els secretaris sectorials i els directors generals també fan ús de cotxes oficials. El mateix passa amb càrrecs directius d'entitats o organismes que depenen de la Generalitat, que també disposen de cotxes propis. Van a càrrec del pressupost de l'entitat, però el cotxe està inclòs en els pressupostos de la Generalitat. És el cas de la Sindicatura de Comptes -1 vehicle- i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que té vehicles oficials per al consell de govern i totes les empreses que formen part del grup. Abans en tenien quatre, però amb el pla d'austeritat en van eliminar un.

Altres organismes, com el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), disposen d'un vehicle que pot ser "utilitzat indistintament" pels membres del consell i el personal que hi treballa. L'Oficina Antifrau també té un vehicle de rènting que està "a disposició de l'oficina a nivell logístic" per fer, per exemple, investigacions al territori. Les administracions recorren, a més, sovint al lloguer de vehicles de representació en casos puntuals.

La Diputació de Barcelona, comdandada ara per Salvador Esteve, de CiU, disposa de 22 cotxes en total, però de vehicle oficial assignat només en té el president. Els automòbils, apunten, els poden utilitzar indistintament els diputats quan està justificat. El seu ús està regulat per un decret on s'especifica que s'ha de fomentar "l'ús compartit" i es demana que els viatges fora de la província es facin amb cotxe oficial en cas que la presència del diputat sigui "imprescindible".

982 vehicles de l'Estat

L'administració de l'Estat té 982 vehicles oficials reconeguts -300 de blindats i d'alta gamma-, dels quals el govern en disposa d'un terç, és a dir, 401. El ministeri que en té més és Economia, amb 69. El Congrés té un parc mòbil de 17 cotxes, que fan servir els membres de la mesa i els portaveus de cada grup encara que hi ha una flota a disposició dels presidents de les comissions permanents. Al Senat, igual.

Els 11 jutges del Tribunal Constitucional també tenen automòbil oficial, així com també els 20 vocals del Consell General del Poder Judicial. Aquesta institució té 30 vehicles més per a "incidències".

La plantilla de xòfers arriba als 1.032 i el govern espanyol, que ha trobat traves sindicals per reduir-ne el nombre, calcula, segons document oficial, que el 2011 gastaran 1.390.510 litres de gasolina. Haurien de servir per cobrir 12 milions de quilòmetres per tot l'Estat.

Al País Valencià, la flota de cotxes arriba als 109 per als membres del seu govern. Això inclou el president, els expresidents, els seus consellers i d'altres càrrecs oficials. Fa poc, els xofers de la Generalitat van passar a ser personal de confiança.

stats