19/12/2011

Rajoy pot impulsar les reformes catalanes

3 min
El nou president espanyol, Mariano Rajoy, farà avui el seu discurs d'investidura al Congrés. A la foto, la nit de la victòria electoral del PP.

Un dels objectius del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica (Carec), que elabora informes per al govern de la Generalitat, és que Catalunya sigui una veu important que s'escolti amb atenció al conjunt de l'Estat. Si Catalunya representa entre un 18% i un 19% del PIB espanyol, per força ha de poder influir i presentar mesures que ajudin a sortir de la crisi. Malgrat una primera dificultat de primer ordre, com és el sistema de finançament, que ha de ser abordat amb fermesa, el Govern ha de presentar propostes concretes, encara que no siguin competència seva. I aquest és l'esperit del Carec, que acaba d'oferir dos nous informes, un sobre fiscalitat i un altre amb l'objectiu que les empreses guanyin en dimensió, sabent perfectament que seran responsabilitats del govern espanyol.

Les previsions del nou govern

El nou president espanyol, Mariano Rajoy, farà avui el seu discurs d'investidura al Congrés. En l'horitzó immediat situarà noves mesures per reduir el dèficit, però també introduirà polítiques que puguin reactivar l'economia. Un dels errors del PP, però, podria ser el d'emmirallar-se en les seves polítiques del 1996. La dinàmica ja la coneixem: baixades d'impostos directes, com l'IRPF, pujades dels indirectes, com l'IVA, reduir l'impost de societats i esperar que es reactivi el consum intern, amb el principi que els diners on estan millor és a la butxaca dels ciutadans.

La situació, però, és molt diferent, amb una recessió econòmica a curt termini i amb la necessitat d'aquests ciutadans d'eixugar deute amb els pocs diners que tinguin, renunciant al consum. A més, els protagonistes del nou govern espanyol podrien ser els mateixos. Rajoy confia per al seu equip econòmic en dirigents com Cristóbal Montoro o Luis de Guindos, homes de l'exministre d'Economia Rodrigo Rato. És veritat, però, que Rajoy ha començat a veure que la situació obliga a posar en marxa reformes en profunditat i en molts sectors alhora. És l'oportunitat, també, per refer l'economia espanyola, perquè guanyi més competitivitat.

I aquí el Carec ha trobat el moment, amb la paradoxa que les seves propostes poden ser ara més escoltades i posades en pràctica, i amb un govern espanyol amb més sintonia amb els principis que defensen els savis catalans . Un dels seus membres més actius és Heribert Padrol, soci coordinador de l'àrea fiscal de Gómez Acebo & Pombo, exdelegat especial de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària a Catalunya i exdirector del departament d'Inspecció Financera i Tributària de l'Agència Estatal. Padrol era l'home en qui CiU va pensar l'any 2000 perquè liderés, després de negociar-ho amb l'Estat, l'Agència Tributària Catalana. Va figurar com a independent a les llistes de CiU a les eleccions espanyoles, que encapçalava Xavier Trias. Però l'any 2000 el PP guanyava la seva primera majoria absoluta i la negociació no va ser possible. Padrol, però, coneixia molt bé els negociadors, els homes de Rato.

Concreció de les mesures

Ara el Carec, que presideix Salvador Alemany, ha començat a concretar. En el document sobre fiscalitat demana una reducció de les cotitzacions socials de les empreses per facilitar les exportacions; l'augment de l'IVA -i aquí hi haurà coincidència amb el PP-, que podria passar de l'actual 18% al 20% o 21%; la pujada de l'IRPF per a operacions en què hi hagi guanys de capital; el rebuig d'una possible desgravació per compra de vivenda -una possibilitat que Rajoy voldria recuperar- o una taxa per la compra de productes de luxe, com determinats vehicles de gran cilindrada.

L'objectiu és aconseguir un pla conjunt de mesures que combini la reducció de dèficit amb més ingressos per part de l'Estat, que, a la vegada, impulsi el teixit empresarial. Una tasca difícil, però que el Carec veu més possible ara amb un govern espanyol del PP que està obligat a fer reformes, entre les quals hi ha la del copagament sanitari. Una fórmula, aquesta, que desitja el govern que presideix Artur Mas i el seu conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, però que saben que només es pot impulsar des de Madrid.

stats