PATRIMONI ARQUITECTÒNIC
Crònica 12/03/2011

Sant Pau recupera els orígens

Maria Ortega
2 min
Sant Pau recupera els orígens

El recinte històric de l'antic Hospital de Sant Pau està tancat al públic des del novembre del 2009, després que aquell mateix estiu comencés el trasllat de pacients cap al nou edifici i es deixés via lliure a la rehabilitació. El primer objectiu: eliminar tots els elements externs que, fruit de les necessitats de l'activitat hospitalària, es van anar afegint als pavellons modernistes d'un recinte que ha de quedar net d'afegitons, tal com el va projectar Domènech i Montaner.

Les obres a Sant Pau driblen, de moment, la crisi i avancen a ritme constant. L'últim impuls econòmic al projecte han estat els 7,5 milions d'euros que, fruit del que es recull a l'Estatut, el ministeri de Foment ha aportat a l'obra per contribuir a rehabilitar els pavellons de l'Administració, la Mercè i Sant Leopold abans que acabi aquest any. El conjunt del projecte requereix d'una inversió de 128 milions d'euros i la primera fase inclou els següents espais.

1. Sant Jordi

La rehabilitació integral del pavelló Sant Jordi, que té un pressupost d'1,3 milions d'euros, serà una de les primeres a completar-se: hauria d'estar enllestida a l'abril. L'espai, d'uns 200 metres quadrats, ja s'obre al públic amb ús expositiu.

2. Administració

El de l'Administració és el més gran i característic dels pavellons de Sant Pau. En aquests moments, a banda de les obres de rehabilitació del que és pròpiament l'edifici, acull les tasques de restauració d'algunes peces de mosaic de la façana. Ja s'hi han retirat els elements externs i s'ha restaurat la façana sud, i ara es treballa en les façanes posterior i laterals i en la rehabilitació de la Torre del Rellotge i les cobertes. El pavelló de l'Adminsitració es beneficia de dos dels milions aportats per Foment i té un pressupost total d'obres de 17,8 milions d'euros.

3. La Mercè

El pavelló de la Mercè ja té la cúpula reconstruïda -va cedir el 2004- i té pendent la rehabilitació integral, pressupostada en 6,4 milions d'euros, 2,75 dels quals provinents de Foment.

4. Pavelló Central

Amb els elements no originals ja desmuntats, el pavelló Central està ple de bastides per rehabilitar-ne la coberta, la cúpula i les voltes.

5. Sant Salvador

La rehabilitació integral del pavelló de Sant Salvador encara no té data, però a finals del 2009 ja se'n va estabilitzar la cúpula i se'n va desmuntar la llanterna.

6. Sant Leopold

El projecte executiu de rehabilitació de Sant Leopold s'ha de concretar aviat: 2,75 milions dels que aporta Foment serviran per arranjar la planta baixa i l'altell del pavelló, que s'adequarà per a organitzacions de l'àmbit del medi ambient.

7. Sant Rafael

El pavelló de Sant Rafael s'ha adaptat, de manera provisional, per a ús expositiu, després del desmuntatge dels elements afegits i la consolidació dels ornaments.

8. Puríssima, Carme i Montserrat

Pendents de rehabilitar.

9. Santa Apol·lònia

Ha estat el primer pavelló a completar la feina. Les obres van acabar al gener.

10. Sant Manel

És el primer pavelló que té un ús concret assignat: acollirà l'Institut de la Universitat de les Nacions Unides per a l'Aliança de la Civilit- zació.

stats