Cultura 20/04/2021

150 artistes del teatre i la música demanen l'amnistia per als presos

S'han fotografiat davant del TNC convocats per Òmnium Cultural

2 min
Gent de la cultura demana l'amnistia davant del TNC

Més de 150 actors, actrius, productors de teatre, professionals del món de la dansa, de les arts escèniques, de la música, mags, directors artístics, escenògrafs i directors de festivals i teatres, entre d’altres, han demanat l’amnistia per als presos polítics, exiliats i represaliats, segons ha anunciat avui Òmnium Cultural en una nota de premsa. Abans ja ho havia fet, per exemple, el sector literari. L'entitat els ha convocat la setmana de Sant Jordi per visibilitzar el suport majoritari que suposa l’amnistia per al conjunt de persones represaliades amb una fotografia davant del Teatre Nacional de Catalunya.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha afirmat que “des dels escenaris, el món de les arts escèniques sempre ha estat a l'avantguarda de la defensa dels drets i les llibertats”. Jordi Cuixart està empresonat des de fa 1.282 dies.

Entre els representants del sector de les arts escèniques que reclamen l’amnistia hi ha directors com Julio Manrique, Oriol Broggi, Josep Maria Mestres, Sergi Belbel, Lluís Danés, Ferran Utzet i Joan Lluís Bozzo, entre d’altres; actors i actrius com Anna Sahún, Lluís Marco, Marc Martínez, Sergi López, en Peyu, Sílvia Bel, Àurea Márquez, Queco Novell, Quim Masferrer, Rosa Andreu, Enric Majó, Montse Miralles, Miquel Sitjar, Maria Calvet, Lloll Bertran, Eva Gago, Diana Hermoso, Jaume Costa, Rosa Renom, Pep Planas, Pere Vallribera, Roser Batalla, Míriam Alemany, Carme Pla, Mercè Arànega, Miquel Malirach o Àlex Casanovas -president de l'Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya-. També la presidenta del consell d’administració i la directora executiva del Teatre Nacional de Catalunya, Neus Aranda i Mònica Campos; Toni Casares, director de la Sala Becket, i Salvador Sunyer Bover, director del Temporada Alta. També gent de la dansa com la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit, Esther Bertomeu, Xevi Dorca, Lali Ayguadé i Pere Faura; del circ, com Anna Alavedra i Ignasi Pujol; de la màgia, com el Mag Lari, o altres artistes com el Tortell Poltrona, Pepa Plana o Jordi Pesarrodona. 

De l’àmbit musical, destaquen el director del Palau de la Música, Joan Ollé; Pere Camps, director del Barnasants; Gemma Recoder, directora del Canet Rock, així com la directora artística del festival, Laura Duran; el codirector del Primavera Sound, Albert Guijarro, i el director del Festival Cruïlla, Jordi Herreruela. També han donat suport a l’amnistia una setantena de cantants i membres de grups musicals com el raper Valtònyc -exiliat a Bèlgica-, Alguer Miquel, Judith Neddermann, Borja Penalba, Anna Roig, Ernesto Briceño, Caïm Riba, Cesk Freixas, Cris Juanico, David Carabén (Mishima), Feliu Ventura, Gerard Quintana, Guillem Soler (Buhos), Jordi Llorens (Músics per la Llibertat), Júlia Serrasolsas (Ginestà), Jan Riera (Catarres), Joan Dausà, Josep Bordes (Pepet i Marieta), Lluís Gavaldà, Joan Reig, Falin Cáceres, Montse Castellà, Natxo Tarrés, Pau Alabajos, Quico Pi de la Serra, Roger Mas, Simón Esquivel, Xavi Sarrià, Gemma Humet, Jonathan Ripoll (El Pot Petit), Lluís Fortuny i Joan Fortuny (Elèctrica Dharma), Pemi Rovirosa (Lax’n’Busto), Celdoni Fonoll, Jordi Capdet, Carles Belda, Isidre Peláez, Alba Martínez (Sittah), La Tribut FM, Ratpenat, Marc Parrot i Manel Muntañés (Acadèmia Catalana de la Música), entre d’altres.

En paral·lel, Òmnium continua amb la recollida massiva de signatures per donar suport a la llei d’amnistia a través del dret de petició.

stats