Cultura 31/05/2021

34 compositors amb 'premi': 350.000 euros en ajudes a la creació musical

L'Ajuntament de Barcelona destina un fons covid a l'impuls de noves peces per a L'Auditori, el Palau de la Música i el Liceu

2 min
Els 34 compositors que podran crear una nova peça en els dos propers anys

Barcelona34 noves obres de 34 compositors barcelonins. En les pròximes dues temporades s'estrenaran 34 peces musicals amb segell local, una xifra insòlita que serà possible gràcies a un fons covid d'ajut directe als creadors. L'Ajuntament de Barcelona ha destinat 350.000 euros extres a les tres principals institucions musicals de la ciutat –Liceu, Palau de la Música, L'Auditori– perquè encarreguin les noves peces, que han d'encaixar amb la línia de cada casa, ja que les obres tenen garantida l'estrena dins la programació regular. Hi haurà peces de tots els gèneres i estils, des de composició simfònica a microòperes passant per obres per a cobla o corals. També hi ha diversitat de generacions: noms consagrats com Antoni Ros-Marbà i nous valors com Raquel García-Tomás. En aquest sentit, vol ser un retrat del present de la creació musical de la ciutat. La selecció l'ha fet una comissió conjunta dels tres centres.

Dels 34 autors, hi ha nou compositores, una xifra que el director general de L'Auditori, Robert Brufau, creu que estira al màxim les possibilitats existents a la ciutat. "Les escoles i les agències no treballen amb paritat. Hi ha una certa limitació si no vols sortir de Barcelona", opina. El projecte, batejat com a Barcelona Creació Sonora rep els fons del conveni de cocapitalitat que el govern espanyol ha reintroduït als pressupostos després d'anys sense aportació. Si es manté el conveni, es mantindrà el projecte any rere any.

Potenciar cada casa

Com diu Brufau, la programació ha de "potenciar les tres cases", de manera que els noms escollits tenen un sentit per a cada lloc. L'Auditori ha apostat per generar peces de mitjà format, entre les quals quatre partitures simfòniques per a l'OBC; "obres importants que passin a formar part del repertori de la ciutat", ha dit. Totes beuen de la tradició de la composició europea. Els noms: Octavi Rumbau, Manel Ribera, Luis Codera Puzo, Agustí Charles, Josep Sanz Quintana, García-Tomás i tres alumnes de l'Esmuc (Daniel Apodaka, José Mora González i Montserrat Lladó).

El Liceu ha encarregat vuit microòperes d'uns 30 minuts per posar a prova els compositors, fer que "puguin arrelar aquí" i puguin atreure nous públics, explicava Valentí Oviedo. Són Fabià Santcovsky, Núria Giménez Comas, José Río-Pareja, Marc Migó, Carlos de Castellarnau, Marian Márquez, Itziar Viloria i Andreu Guillén.

I el Palau de la Música ha buscat sobretot compositors per a obres on destaqui el cor, a banda d'obres de cambra, cançó lírica, piano i cobla, amb noms com Ferran Cruixent, Carles Prat, Xavier Pagès, Bernat Vivancos, Josep Ollé, Marcos Fernández Barrero, Enric Palomar, Alberto García Demestres, Josep Vila i Casañas, Marc Timón, Ros-Marbà, Mariona Vila, Anna Capmany, Benet Casablancas, Miquel Oliu, Judit Neddermann i Marina Ortega.

stats