Música
Cultura 03/05/2020

L'Acadèmia de la Música, contra l'ús propagandístic i partidista de la cultura arran de 'Barcelona, ens en sortirem'

També lamenta la gestió comunicativa de l'esdeveniment

Xavier Cervantes
3 min
Manolo García, a la foto durant un concert al Palau Sant Jordi, és un dels artistes que es va desvincular de 'Barcelona, ens en sortirem'

BarcelonaArran de la polèmica sobre el concert als terrats Barcelona, ens ens sortirem, finalment cancel·lat, l'Acadèmia Catalana de la Música ha fet una sèrie de consideracions en un comunicat publicat aquest diumenge. Sobre la iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona i El Terrat, lamenta "la seva gestió comunicativa" malgrat "les bones intencions del projecte i les perspectives que podria haver generat", i es manifesta "en contra de qualsevol intent d'utilitzar la música i la cultura, per una banda, com a eina propagandística i, per l'altra, com a recurs o instrument per atacar adversaris polítics".

"La situació actual del nostre sector, afectat encara per les retallades de la crisi del 2008, ja és prou delicada i complexa per haver de lidiar, també, amb la seva utilització partidista", conclou l'Acadèmica Catalana de la Música.

El concert, pensat com a espectacle televisiu, tenia un pressupost aproximat de 200.000 euros, que inicialment aportava l'Ajuntament de Barcelona. Després que un terç dels grups i artistes del cartell decidissin desvincular-se'n a causa d'un cost que consideraven massa elevat, especialment en unes circumstàncies com les actuals, El Terrat va dir que n'assumiria el 100% del cost. Tanmateix, aquest dissabte mateix es va decidir cancel·lar el concert, quan ja eren deu els noms que havien renunciat a participar-hi: Els Catarres, Manolo García, Koers, Lildami, Sílvia Pérez Cruz, Clara Peya, Sopa de Cabra, Stay Homas, Suu i Txarango.

Comunicat de l'Acadèmia Catalana de la Música relatiu a relatiu a 'Barcelona, ens en sortirem'

Davant la polèmica sorgida al voltant del projecte Barcelona, ens en sortirem, l'Acadèmia Catalana de la Música vol fer les següents consideracions:

  • El sector musical i cultural es troba immers en una crisi sense precedents, en què la major part dels seus professionals, especialment els i les músics, no només han vist aturada la seva activitat sinó que no s'han pogut ni es podran acollir a cap ajuda a causa de la deficient regulació del nostre sector. El teixit dels treballadors de la música està molt afectat per les mancances de les polítiques públiques i de regulació, cosa que genera entorns i dinàmiques laborals precàries en tota la seva cadena de valor, tant en contextos amateurs com en contextos altament professionalitzats i de gran rellevància social, econòmica i mediàtica.
  • Veiem amb preocupació com aquesta polèmica ha generat una falsa i perillosa dialèctica política i social, que contraposa la música o la celebració de la música a la salut dels ciutadans. La música és una expressió humana, social i cultural que ens ha acompanyat sempre, tant a nivell individual com col·lectiu, en els millors i pitjors moments i etapes de la nostra història, i és per això que defensem entendre-la com a tal i en defensem la lliure pràctica sense que haguem de ser acusats de frivolitzar o menystenir la greu situació actual.
  • Tot i les bones intencions del projecte i les perspectives que podria haver generat, lamentem la seva gestió comunicativa i ens manifestem en contra de qualsevol intent d'utilitzar la música i la cultura, per una banda, com a eina propagandística i, per l'altra, com a recurs o instrument per atacar adversaris polítics. La situació actual del nostre sector, afectat encara per les retallades de la crisi del 2008, ja és prou delicada i complexa per haver de lidiar, també, amb la seva utilització partidista.
stats