Alfredo Sanzol dirigirà el Centro Dramático Nacional

Premio Nacional de teatre, és un col·laborador habitual de les T de Teatre

El dramaturg i director Alfredo Sanzol serà el nou director del Centro Dramático Nacional a partir del gener del 2020, segons ha anunciat la directora de l'INAEM, Amaya de Miguel. Sanzol substitueix Ernesto Caballero, que ha dirigit el CDN des del 2012. 

Aquest nomenament s'afegeix als de Lluís Homar a la Compañía Nacional de Teatro Clásico, Rubén Olmo al Ballet Nacional d'Espanya, Joaquín de Luz a la Compañía Nacional de Danza i el director del Teatro de la Zarzuela, Daniel Bianco, nomenat el 2015. Així, les cinc unitats de producció de l'INAEM, que depèn del ministeri de Cultura, estan dirigides per cinc homes.

Entre les prioritats de Sanzol hi ha fer una aposta per la creació i la dramatúrgia contemporànies, i tenir més compromís pressupostari amb la dramatúrgia a través d'encarregar textos amb molts més actors. Amb el rumb posat cap a les noves generacions, el nou director pretén fer un espectacle per temporada amb actors menors de 30 anys. En l'àmbit internacional, Sanzol aposta per "reforçar els llaços" i fer coproduccions i intercanvis amb dramaturgs i directors de teatres d'Europa i Hispanoamèrica, com el Teatro Cervates de Buenos Aires.

"Hi ha una generació de creadors en molt bon moment amb els que treballaré, però també una altra generació que està en sales alternatives que no coneixem i a qui cal dirigir la mirada", diu el dramaturg, a qui el teatre que li interessa "és el que no existeix". Sanzol també defensa la necessitat de connectar amb el públic, de generar un vincle emocional amb la ciutadania i d'ampliar públics. El relleu generacional, la paritat i l'impuls de la dramatúrgia feta per dones, són altres eixos del seu programa. El CDN té un pressupost de 5.650.000 euros per la part artística i 82.000 del sou del director. A més, podrà cobrar un màxim de 50.000 euros pels drets de les obres que dirigeixi.

Alfredo Sanzol és un reconegut director i autor de teatre, Premio Nacional de literatura dramàtica per 'La respiración'. Ha col·laborat assíduament amb les T de Teatre, amb qui té en cartell a Barcelona ' La tendresa' i abans havia estrenat ' Aventura!'. És autor d'obres com ' En la luna', 'Sí, pero no lo soy' i 'Días estupendos'.

La dificultat per arribar a la paritat

La decisió no ha estat absent de crítiques. Davant l'elecció de cinc homes, la directora artística del Teatre Español, Carme Portaceli ha reprovat que l'INAEM no hagi tingut en compte la Llei d'Igualtat i considera que el termini de presentació de candidatures s'hauria d'haver prorrogat al comprovar que no s'hi havien presentat suficients dones.

De Miguel ha lamentat que dels 69 projectes valorats per dirigir els equipaments, només 15 siguin de dones, però afirma que "un cop iniciat el procés no es pot aturar per la falta de dones, ja que seria prevaricació". En cas que l'INAEM noti que es presenten poques dones "l'obligació de l'administració és explicar-ho clarament i donar 15 dies més perquè s'hi presentin", conclou de Miguel.