Cultura 16/04/2016

La Casa de les Punxes es rendeix a la tecnologia

S’obrirà amb una exposició multimèdia sobre la llegenda de sant Jordi que espera 100.000 visitants a l’any

Antoni Ribas Tur
4 min
La Casa de les Punxes es rendeix a la tecnologia

BarcelonaLes golfes de la Pedrera van obrir les portes convertides en museu fa 20 anys. Va ser una de les primeres grans joies privades del Modernisme a rebre públic i els responsables també van ser pioners a l’hora de trobar noves maneres d’explicar l’arquitectura d’Antoni Gaudí, amb maquetes, audiovisuals i objectes extrets de la natura per evidenciar com l’arquitecte s’hi havia inspirat. Ha plogut molt des d’aleshores, i la Casa de les Punxes, de Josep Puig i Cadafalch, que obrirà les portes a finals de juny, mostrarà com les maquetes i els audiovisuals han evolucionat i s’han convertit en elaborades projeccions 3D i pantalles tàctils amb les quals, a més de parlar d’arquitectura, es poden explicar infinites històries.

L’ús de la tecnologia en relació amb el Modernisme és cada vegada més habitual. La realitat augmentada és la protagonista de The Gaudí Exhibition Center, el nou recorregut gaudinià que el Museu Episcopal va estrenar l’estiu passat, i pocs mesos abans la Pedrera va inaugurar una visita nocturna al terrat amb un mapping, obra de Grup Transversal, l’empresa que també està treballant a la Casa de les Punxes. Potser això es deu al fet que els grans noms de l’arquitectura modernista ja són força coneguts entre el gran públic i els promotors poden obrir la porta a fusionar coneixement i entreteniment. També al fet que cal mantenir el negoci viu. En canvi, en edificis que han obert recentment i on encara es conserven nombrosos elements originals, com la Casa Amatller, també de Puig i Cadafalch, i la casa Lleó i Morera, les visites són tradicionals i guiades.

Com que l’atractiu principal de la Casa de les Punxes és la façana i no els interiors -que ja a l’època eren molt austers i dels quals no es conserva el mobiliari-, el propietari de l’edifici des del 2010, el grup immobiliari Texna, ha decidit convertir la casa en la seu d’una exposició sobre la llegenda de sant Jordi inspirant-se en el plafó ceràmic que corona la façana principal, on apareix aquest sant. “Volem introduir-nos en el món de les llegendes, que d’alguna manera estan connectades amb l’esperit fundacional medieval que va inspirar Puig i Cadafalch”, va dir el responsable de la museografia, Eudald Tomasa. A més, Tomasa creu que la llegenda de sant Jordi “no s’explica enlloc a la ciutat” i proposa endinsar-s’hi amb una experiència “immersiva” i “sensorial”. Com la Gaudí Experiència, ubicada a la vora del Parc Güell, a la Casa de les Punxes també hi haurà un drac, però Tomasa va voler agafar distància de l’altra iniciativa: “La Gaudí Experiència és una atracció i la Casa de les Punxes és una visita més cultural. Però això no vol dir que no sigui suggestiva, no estem fent ni un museu ni una col·lecció”.

La durada d’aquest recorregut serà de 40 minuts i es desenvoluparà dins les diferents estances d’un pis de 500 metres quadrats. “Serà una visita silenciosa, ja que els visitants portaran auriculars, i els audiovisuals i la música tindran un gran protagonisme”, va dir Tomasa. Un equip multidisciplinari ha rodat en espais com el castell de Cardona i només s’han permès una llicència, que també s’explicarà als visitants: el final serà el de la versió anglesa de la llegenda, en què sant Jordi es casa amb la princesa, ja que, segons Tomasa, el final de la catalana és massa “cast”. Les imatges que van mostrar ahir en la simulació del projecte eren de Joc de trons. Després d’aquesta narració, la visita continuarà a la coberta, on hi haurà plafons explicatius dels diferents vessants de la figura i la trajectòria de Josep Puig i Cadafalch instal·lats dins de les sis punxes que coronen l’edifici i l’estructura de les quals revela el caràcter avançat de l’arquitectura de Puig i Cadafalch.

El pressupost de les obres és de 3 milions d’euros. L’entrada estarà situada a la torre més important. Pel que fa a l’aforament de l’exposició i les previsions de públic, la Casa de les Punxes pot rebre 100 visitants per hora, en grups de fins a 12 persones. Està previst que en rebi entre 1.500 i 1.700 al dia i, el primer any, un total de 100.000. L’entrada general costarà 12,50 euros.

Una rehabilitació molt curosa

La Casa de les Punxes va sorgir d’un encàrrec que Bartomeu Terrades va fer a Puig i Cadafalch perquè construís una casa a cadascuna de les seves tres germanes, l’Àngela, la Josefa i la Rosa. La construcció es va prolongar entre els anys 1903 i 1906 i apareix com una anomalia a l’Eixample. En lloc d’estar dins la retícula que va dissenyar Ildefons Cerdà, ocupa un triangle format pels carrers Bruc i Rosselló i l’avinguda Diagonal. Pel que fa a l’ús, actualment hi conviuen alguns habitatges de renda antiga i oficines. “La meva funció ha sigut tallar amb bisturí, fer la mínima intervenció”, explica l’arquitecte encarregat de la rehabilitació, Jaume Falguera. “Hem recuperat l’estat original dels espais i els hem convertit en un contenidor que pot acceptar qualsevol mena de museologia. El recorregut és com un bulevard”, subratlla Falguera.

La planta baixa és la part de l’edifici que més ha canviat. Aquest espai era un gran magatzem i al llarg de les dècades es va dividir en diferents locals. Falguera li ha retornat el caràcter diàfan i hi ha ubicat la recepció, una botiga i un bar. També l’escala i els ascensors per accedir a l’exposició. La planta baixa és també un espai innovador per al seu temps, ja que Puig Cadafalch va substituir els murs de càrrega per un bosc de pilars de ferro i bigues mestres. Un altre dels reptes de l’arquitecte ha sigut aconseguir que l’activitat museística no interfereixi amb la vida quotidiana de l’edifici.

stats