CINEMA

El Fire!! homenatja els primers lluitadors LGTBI

50 anys després dels disturbis de Stonewall, a Nova York, el festival ha optat per un cartell ple de referències revolucionàries

Amb un marcat esperit combatiu arriba una nova edició -en són 24- del Fire!!, la mostra internacional de cinema gai i lèsbic de Barcelona, que principalment se celebrarà a l’Institut Francès entre el 6 i el 16 de juny. 50 anys després dels disturbis de Stonewall, a Nova York, el festival ha optat per un cartell ple de referències revolucionàries i un lema, Ni un pas enrere, que el director del Fire!!, Antoine Leonetti, va descobrir en la manifestació de repulsa pels atacs homòfobs al centre LGTBI de Barcelona d’aquest gener.

L’esperit guerrer del Fire!! ha impregnat una bona part de la programació, que consta de 16 pel·lícules de ficció, 9 documentals i 27 curtmetratges amb dues premisses molt clares: “Han de poder ser vistes per tothom, tenir sortida a qualsevol cinema comercial i no haver-se vist mai a Barcelona”, explica Leonetti. Entre els llargmetratges més esperats hi ha la cinta inaugural, Kanarie, dirigida per Christiaan Olwagen i que transportà l’espectador a la Sud-àfrica de l’ apartheid amb “tics de Wes Anderson”, segons diu el director del Fire!! La secció oficial també inclou Darkroom, que presentarà personalment el cineasta de culte alemany Rosa von Praunheim; Sauvage, de Camille Vidal-Naquet; Riot (retrat de “l’Stonewall australià”), i la comèdia nord-americana indie Cubby, que presentaran els directors del festival Americana i que és l’única cinta que s’ha pogut veure abans a la ciutat.

El primer olímpic gai

Pel que fa als documentals, el Fire!! lluirà l’estrena de la catalana Now you are a woman d’Alba Muñoz, que narra la vida de Gerald Hayo, una supervivent de les violacions correctives a dones lesbianes a Kenya. The Ice King retrata John Curry, el primer atleta olímpic que va sortir de l’armari, després de la seva victòria a la pista de patinatge artístic als Jocs d’Innsbruck de 1976. I Dykes, camera, action! segueix el rastre de les primeres cineastes lesbianes que van visibilitzar l’homosexualitat (Barbara Hammer, Rose Troche i Yoruna Richen). El Fire!! presenta altres novetats, com un programa educatiu que per primera vegada s’enfoca directament a estudiants d’institut i no a adults, i la projecció de la selecció oficial de curts del festival al nou centre LGTBI de Barcelona.

Més continguts de