Cultura 11/05/2017

L'Ajuntament de Barcelona fa marxa enrere: ja no enviarà llibres a Trump per fomentar la lectura

L'oposició i l'Associació d'Editorials Independents Llegir en Català demanen la retirada de la campanya de foment de la lectura que l'Icub ha encarregat a l'empresa de Risto Mejide

Xavier Cervantes
3 min
Una imatge de la campanya 'Barcelona Ciutat Llibre'

BarcelonaLa campanya per al foment de lectura 'Barcelona ciutat llibre', impulsada per l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), ja és polèmica abans de la seva presentació oficial, prevista per al 4 de juny. Tant el grup demòcrata a l'Ajuntament de Barcelona com l'Associació d'Editorials Independents Llegir en Català han demanat la retirada d'una campanya el redactat de la qual inclou errades ortogràfiques com ara "llibres 'escullits' 'per els'" i "'prensa'" en comptes de "llibres escollits pels" i "premsa", respectivament.

Un dels aspectes més criticats és la proposta adreçada a llibreters i bibliotecaris perquè recomanin llibres al president dels Estats Units, Donald Trump, perquè "obri la ment". De fet, la intenció és enviar els llibres a la Casa Blanca. Davant la reacció contra la campanya, aquest dijous a la tarda l'Icub ha decidit que "l'acció que volia enviar llibres a Donald Trump no formarà part de la futura campanya de foment de la lectura de Barcelona". En un comunicat, l'Icub assenyala que "després que s’hagi conegut un material realitzat per l’agència i encara de treball, i davant les crítiques que ha generat una de les accions incloses –demanar a bibliotecaris i llibreteres de Barcelona que triïn dos llibres per enviar-los al president dels Estats Units, Donald Trump-, l’Institut de Cultura de Barcelona ha decidit que aquesta no en formarà part".

"La campanya 'Barcelona ciutat llibre' tal com es planteja en cap cas fomenta la lectura", diu l'associació Llegir en Català en un comunicat titulat 'No en el nostre nom' en què exigeixen "la retirada de la campanya i el replantejament de la mesura en la seva totalitat". A més, reclamen "una acció coordinada entre institucions i agents del sector que abandoni les polítiques d’aparador i estigui disposada a treballar a mitjà i llarg termini".

"Considerem que cal distingir entre el que és una campanya institucional d’una acció per al foment de la lectura, que és el que realment ens preocupa. És intolerable que el document amb què s’ha fet pública aquesta campanya contingui errades ortogràfiques i estigui mal escrit", expliquen des de Llegir en Català. I afegeixen: "La nostra voluntat és que hi hagi més llibres a les cases, als centres educatius i a les biblioteques, no a la Casa Blanca, com proposa aquesta campanya".

El concurs públic per fer la campanya el va guanyar After Share, l'empresa de Risto Mejide que va dur la campanya electoral de Jaume Collboni, cap de llista del PSC a l'Ajuntament i actual tinent d'alcalde de Cultura, és a dir, responsable de l'Icub. El cost de la campanya 'Barcelona ciutat llibre' és de 108.000 euros.

Segons ha declarat el gerent de l'Icub, Valentí Oviedo, a Efe, "els concursos són públics i transparents, i en aquest cas s'hi van presentar 7 empreses i la que ha guanyat era la segona més econòmica en preu". Oviedo ha afegit que "qualitativament es demanava que tingués certa originalitat i que fos una campanya més trencadora del que han sigut habitualment les de foment de la lectura". Quan se li ha preguntat sobre la qüestió, Collboni ha remès la premsa a les declaracions d'Oviedo.

"Un llibre internacional/nacional i un de català"

A més de Llegir en Català, altres institucions han manifestat el seu rebuig a la campanya de l'Icub. El PEN Català, l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) signen conjuntament un comunicat molt crític. "Atès el nivell lingüístic inacceptable que demostra el document i el cúmul de tòpics que desplega, dubtem que l'empresa en qüestió sigui competent per emprendre una campanya d'aquestes característiques", diu el comunicat.

"Com a escriptors en llengua catalana, i des de la plena consciència de país, ens ofèn la distinció entre "un llibre internacional/nacional i un català (sic)". Si existeixen llibres nacionals, internacionals i catalans, on queda el nostre lloc? A l'àmbit regional, local, provincial, autonòmic...? La literatura catalana ha demostrat bastament que és tan universal com qualsevol altra", diu el document conjunt del PEN Català, l'ACEC i l'AELC.

stats