Cinema

Mor el director Manel Esteban

Documentalista destacat del tardofranquisme i la Transició, també va dirigir ficcions populars com 'Històries de la puta mili' i 'Los mares del sur'

Manel Esteban, reconegut cineasta barceloní, director, productor i director de fotografia, ha mort aquest dimecres a Barcelona als 74 anys, segons ha informat l'Acadèmia del Cinema Català.

Esteban va ser un dels grans representants de l'Escola de Barcelona, fent de director de fotografia de diversos films de Pere Portabella com 'Umbracle' (1970), 'Cuadecuc, vampir' (1970) o 'El sopar' (1974). Durant les acaballes del franquisme, Esteban va destacar com a documentalista de les convulsions socials de l'època a films com '...I després ningú no riurà' (1967). Des de la clandestinitat, va enregistrar també algunes de les manifestacions polítiques més importants de l'època i va deixar testimoni de la censura franquista a 'Para no olvidar: la censura franquista (1974), on creadors com Adolfo Marsillach o Basilio Martín Patino parlaven de la censura experimentada en el règim de Franco.

Com a director de ficció, va debutar el 1985 amb una original aproximació a l'univers literari de Vázquez Montalban, 'Olímpicament mort', aventura protagonitzada pel detectiu Pepe Carvalho que desafiava constantment els límits entre la ficció i la realitat i incloïa aparicions de Vázquez Montalban, Andreu Martín, Constantino Romero, Pere Portabella i Teresa Gimpera. Esteban també va destacar per una altra adaptació de Vázquez Montalbán, 'Los mares del sur' (1992), i la del còmic d'Ivà 'Historias de la puta mili' (1993), el seu gran èxit comercial.

Esteban no es va limitar només a la realització cinematogràfica i televisiva, ja que va ser durant deu anys (1996 al 2006) president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, institució que s'encarregava d'atorgar els Premis Carles Duran i posteriorment als Premis Barcelona. L'any 2009, l'Acadèmia del Cinema Català el va fer Membre d'Honor en reconeixement a una llarga carrera dedicada al cinema.

Per al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, Esteban va ser "un dels millors exponents de cinema compromès català, un defensor de la llibertat i un dels promotors de la introducció de l’avantguarda estètica al nostre país". El conseller ha qualificat Esteban de "cineasta que va saber mirar més enllà (...) per proposar noves maneres de fer cinema dins les nostres fronteres”.

Més continguts de