Valtonyc assegura que no acceptaria un indult i retreu a Sánchez que no li doni suport des que és president

El cantant destaca que l'exili "ha valgut la pena" i que vol convertir el seu cas en un "precedent"

Josep Miquel Arenas –Valtonyc– assegura que, en cas que el govern espanyol l'hi ofereixi, no acceptarà un indult si acaba sent extradit i empresonat a Espanya. En una entrevista a l'ACN, afirma que aquesta prerrogativa s'ofereix a qui "està penedit", i que aquest no és el seu cas. A més, Valtonyc ha retret a Pedro Sánchez que li donés suport des de l'oposició però no des de la Moncloa. "Només sé que quan Pedro Sánchez no era president em va donar suport i ara que és president no ho ha tornat a fer", lamenta. 

El cantant, que és a Bèlgica des de fa uns mesos, confia que el seu cas pugui crear un precedent com el de la crema de fotografies del rei, en què la justícia europea va fer prevaldre la llibertat d'expressió per sobre de les injúries a la Corona. "Vull que el meu cas creï un precedent i que la justícia no pugui privar de llibertat mai més un raper ni impedir a la seva família de veure'l pel simple fet d'expressar-se", afirma Valtonyc. "No crec que la música pugui fer enaltiment del terrorisme ni injuriar la Corona o amenaçar de mort", diu. En aquest sentit, remarca que no només s'ha exiliat per una opció "personal". "Esclar que la meva llibertat és molt important i va per davant de tot, però també soc aquí pels altres, i de vegades el que és personal importa menys que el que és col·lectiu", reflexiona.

El mallorquí està convençut que haver triat el camí de "l'exili" a Bèlgica "ha valgut la pena" i es planteja, fins i tot, demanar-hi l'asil polític si s'esgota la via judicial. "Hem pogut fer moltes coses: hem internacionalitzat el cas, hem agilitzat el procés per anar al Tribunal Europeu de Drets Humans i hem demostrat que la justícia espanyola, l'Audiència Nacional, fa trampes", diu en relació a la decisió del jutge de Gant que ha descartat l'extradició automàtica per "terrorisme". Segons Valtonyc, haver evitat la presó marxant d'Espanya ha permès a més gent "obrir els ulls" davant la seva situació: "Si no m'hagués exiliat, el meu cas no seria tan conegut", admet.

Valtonyc veu amb bons ulls el seu judici a Bèlgica i celebra que el jutge de Gant descartés ja a l'agost l'extradició automàtica que demanava la justícia espanyola en l'euroordre per "terrorisme". "Que comenci aquest procés nou, un judici, ja és molt més del que tenia a Espanya si m'hi quedava, perquè havia d'entrar a la presó", recorda, i explica que l'únic que espera és "trobar justícia". L'estratègia de la seva defensa, però, no preveu ni tan sols acceptar d'entrada cap extradició sense combatre-la fins al final, encara que sigui pel delicte d'amenaces, que permetria que no entrés a la presó tot i ser extradit. "Apel·larem", diu quan se li pregunta per aquest escenari. 

El 17 de setembre el jutjat de Gant farà pública la resolució sobre el seu cas i es pronunciarà sobre si creu que els fets pels quals se l'acusa constitueixen o no un delicte (i quin o quins) a Bèlgica. És a dir, si hi ha o no la doble incriminació necessària per extradir-lo a Espanya d'acord amb la normativa de l'euroordre.  Els advocats de Valtonyc –Gonzalo Boye i Paul i Simon Bekaert– confien que el dia 17 hi haurà una "molt bona resolució" i argumenten que la sentència espanyola és contrària a les resolucions del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), en especial en relació a l'article 10, sobre la llibertat d'expressió.

Carrera musical

La situació personal que està afrontant Valtonyc per les lletres d'algunes de les seves cançons, diu, no el farà abandonar la seva carrera musical. "Jo considero que soc aquí per la meva ideologia i perquè soc un militant polític, de moment no tinc pensat canviar la meva manera de pensar", assenyala.

El raper confessa que ara per ara no sap on serà o què serà d'aquí un any però intueix que, de moment, no deixarà el micròfon. "La meva idea és seguir fent el que faig, que és denunciar el feixisme a Espanya i utilitzar la música com a eina de transformació social; mentre cregui que fent música estic complint amb el meu deure social, en seguiré fent", apunta. "Quan trobi que no és útil, faré una altra cosa", sentencia.