Crisi coronavirus
Cultura 08/04/2020

Crítiques del sector cultural a la inacció del ministre de Cultura

Els actors de senten abandonats i l'Acadèmia Catalana de la Música en demana la dimissió

Xavier Cervantes / Núria Juanico
3 min
El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes.

BarcelonaLa compareixença, dimarts, del ministre de Cultura i Esports espanyol, José Manuel Rodríguez Uribes, ha provocat el malestar de diferents sectors culturals. L'absència de propostes específiques, fins i tot l'argumentació amb què Rodríguez Uribes va defensar que no hi hagués cap mesura concreta per als treballadors de la cultura i els esports, ha fet que diferents veus el critiquessin obertament, com ara la Confederació d'Artistes d'Espanya, el Sindicat d'Artistes Lírics d'Espanya, l'Acadèmia Catalana de la Música i la Unió d'Actors i Actrius, entre d'altres.

Per exemple, l'Acadèmia Catalana de la Música, "en representació de les quaranta entitats que la conformen i de més de noranta mil persones", ha demanat aquest dimecres que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, destitueixi el ministre de Cultura "per les declaracions efectuades menystenint l’afectació en el sector cultural de la crisi provocada per la pandèmia". "El ministre demostra el desconeixement més absolut de la realitat majoritàriament precària i desestructurada del sector cultural i artístic en el conjunt de l’Estat i una falta de respecte intolerable pels seus professionals", diu l'Acadèmia en un comunicat.

Segons l'Acadèmia, la cultura "està en una situació insostenible amb uns 30.000 actes suspesos i més de 130 milions d’euros de pèrdues només en el període entre els mesos de març i maig". I mentre en altres països europeus com Itàlia, França, Alemanya i el Regne Unit "han posat en marxa mesures específiques de suport al teixit cultural dels seus països, el màxim responsable de la cultura de l’Estat diu que ara no toca impulsar mesures específiques i abandona a la seva sort les empreses i sobretot tots els treballadors de la música i la cultura que avui dia no poden accedir a cap de les mesures d’ajuda transversals i que en el cas dels músics són més del 80%, a causa de la falta de regulacions laborals adients i la falta de desenvolupament de l’Estatut de l’Artista".

Amb les seves declaracions el ministre demostra el desconeixement més absolut de la realitat majoritàriament precària i desestructurada del sector cultural i artístic en el conjunt de l’Estat i una falta de respecte intolerable pels seus professionals.

A més d'exigir "el cessament immediat del ministre", demanen també "el compromís inajornable dels governs central i autonòmic amb la implementació de línies específiques de suport a la cultura i el teixit artístic i amb el desenvolupament de l’Estatut de l’Artista amb especial atenció en el sector musical".

Els actors se senten "abandonats" per l'Estat

En paral·lel, el principal sindicat professional d'actors d'àmbit estatal, la Unió d'Actors i Actrius, considera "inadmissible" que el ministeri de Cultura "segueixi aplaçant" les mesures de suport pel sector cultural gairebé un mes després de l'esclat de la crisi del coronavirus. En un dur comunicat censuren la compareixença que el ministre José Manuel Rodríguez Uribes va realitzar dimecres per anunciar que no hi hauria –encara- "paquet de mesures" específiques. La intervenció del ministre arriba "tard", diuen, i el sector se sent "abandonat" i "ultratjat" per l'Estat. El sindicat reitera que la cultura no necessita mesures "a posteriori" sinó "ja", i afirma que "un ministre que no entén com funciona el sector no mereix ser un Ministre de Cultura".

"Seguir ajornant l'actuació de l'executiu és inadmissible i demostra el poc interès per la Cultura", argumenta el sindicat d'actors. Per aquest, la Cultura necessita mesures de suport "amb urgència", entre altres coses, perquè "més de 700.000 persones, entre les quals els actors i les actrius, no podran accedir a les prestacions de desocupació".

Perplexitat i preocupació dels artistes

ConArte, la Confederació d'Artistes d'Espanya, que aplega set associacions sindicals, ha manifestat la seva "perplexitat i preocupació" per "la inacció reconeguda" per part del ministre de Cultura i Esports, "disposat a abandonar el sector cultural", En un comunicat, ConArte assenyala que "la indolència i la irresponsabilitat mostrada pel ministre contrasta amb l'entrega i la col·laboració que ha mostrat un sector, el de les arts escèniques i musicals, que en les últimes setmanes ha desenvolupat una fructífera feina de col·laboració i diàleg", tal com recull un document conjunt amb 52 mesures extraordinàries per a les arts escèniques i musicals.

Per a ConArte, Rodríguez Uribes s'ha limitat a fer "tot d'afirmacions vagues i mancades del mínim compromís" que "traslladen un missatge gens esperançador per a la ciutadania que viu de la cultura, i a més van en contra d'una màxima repetida" pels representants polítics: "ningú no quedarà enrere". És per tot això que la confederació d'artistes demana "una rectificació immediata del ministre perquè assumeixi les seves responsabilitats". En cas contrari, diu el comunicat, "quedarà ben palès que no pot continuar com a interlocutor vàlid per a un sector que, malgrat que va ser el primer a tancar i que serà dels últims a reobrir, no ha deixat de treballar i dialogar pel seu futur".

stats