Jornades culturals
Cultura 16/11/2022

Ada Colau crida a desmercantilitzar la cultura

L'alcaldessa de Barcelona inaugura les jornades Culturopolis amb la relatora de l'ONU Alexandra Xanthaki

2 min
Tania Adam, Ada Colau i Alexandra Xanthaki durant l'acte

BarcelonaSegons l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l'accés a la cultura hauria de ser com l'accés a l'habitatge: un dret que a la pràctica estigui garantit. "La cultura és un dret fonamental, però calen polítiques públiques que ho aterrin amb mesures concretes", defensava aquest dimecres Colau en la inauguració de Culturopolis, unes jornades internacionals pels drets culturals. Organitzat per l'Ajuntament de Barcelona juntament amb Culture Action Europe i l'Organització de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), l'esdeveniment reunirà durant quatre dies polítics, gestors i agents culturals per reflexionar sobre els drets culturals a la sala Paral·lel 62 i a El Molino.

En l'acte que donava el tret de sortida a Culturopolis, Colau ha fet una crida a lluitar contra la mercantilització de la cultura: "Vivim en un sistema econòmic capitalista que, en l'àmbit cultural, maximitza els beneficis i tendeix a homogeneïtzar, relegant les minories a les perifèries. Però si t'hi pares a pensar, les minories són més de la meitat de la població", ha dit l'alcaldessa, en una xerrada amb la relatora especial de l’ONU en l’àmbit dels drets culturals, la grega Alexandra Xanthaki, i moderada per la periodista Tania Adams. Xanthaki, per la seva banda, ha subratllat el camí fet respecte a generacions anteriors: "Unes dècades enrere, quan parlàvem de cultura posàvem el focus en grans edificis plens d’or i fets i mantinguts per elits. Ara cada cop més podem donar per fet que la cultura és per a tots i que les cultures interactuen".

Potenciar la participació

L'article 27 de la Declaració Universal dels Drets Humans diu que tothom té dret a prendre part lliurement de la vida cultural de la comunitat. Ara bé, com es porta això a la pràctica? Colau ha sigut pragmàtica –"No ens enganyem, falten diners i pressupostos per combatre les desigualtats"– i, quan ha sortit el concepte de precarietat, ha mencionat la protesta dels treballadors de centres cívics, casals d'infants, de joves, de gent gran i de barri que s'ha situat a l'entrada de la sala. Amb una pancarta que deia "Ens estan escanyant", els manifestants han reclamat una millora de les condicions laborals. "En som molt conscients, i tenim una taula tècnica per treballar-hi", ha dit l'alcaldessa.

La protesta davant de la sala Paral·lel 62 just abans de la inauguració de Culturopolis.

Els últims minuts de la xerrada han servit per somiar una mica. "Com us imagineu la societat del 2040?", els ha preguntat Adams. "Estic convençuda que tothom se sentirà obert a diferents marcs culturals i se sentirà còmode rebutjant elements de la seva pròpia cultura", ha dit Xanthaki. Colau ha llançat en l'aire la voluntat d'haver aconseguit "una societat molt més feminista i postcapitalista" i ha desitjat que "tota la ciutadania se senti protagonista de la vida cultural de la nostra ciutat democràtica".

stats