Cultura 14/04/2021

Albert Pijuan i Camila Sosa, guanyadors del nou premi de la llibreria Finestres

Demà obre al centre de Barcelona una nova gran llibreria

2 min
Albert Pijuan, aquesta setmana a Barcelona

BarcelonaAvui s'ha presentat a la premsa la nova Llibreries Finestres, que obre demà al centre de Barcelona, impulsada per l'empresari Sergi Ferrer-Salat. També s'han anunciat les beques i els premis que impulsa. Tsunami, d'Albert Pijuan (Angle Editorial), i Las malas, de Camila Sosa (Tusquets), han sigut les obres premiades en català i en castellà, respectivament, de la primera edició del premi Finestres de narrativa, que guardona obres publicades l'any natural anterior, amb una dotació econòmica de 25.000 euros cadascun. Amb aquest premi la llibreria vol donar una segona oportunitat a autors que han passat desapercebuts.

El jurat format per Marina Espasa, Anna Guitart, Maya Faye Lethem, Pere Antoni Pons i Manel Ollé ha triat l'obra d'Albert Pijuan "per l’equilibri entre l’argument, els temes de fons i l’elaboració estilística, per la construcció de personatges, per l’ambició de la trama i per la visió moral i socioeconòmica que dona del món del turisme de masses".

Pijuan ha recollit el premi fent una metàfora i comparant el món del llibre amb un creuer. En aquesta embarcació, on el capità, segons l'escriptor, seria un conseller de Cultura que passa llargues estones a la cabina dormint, el mateix Pijuan seria el carboner: "M'imagino tirant carbó, i el carbó són diners, per comprar llibres amb una pala petita, ara, amb el premi, una mica més gran". L'escriptor confessa que cada setmana es compra uns vuit llibres i que en aquests moments en té 200 per llegir.

L'altra guanyadora ha sigut l'escriptora argentina Camila Sola per Las malas, on narra la vida d'unes travestis a la ciutat de Córdoba, entre elles la mateixa autora. A través de la pantalla i, des de l'Argentina, l'escriptora ha agraït amb molt sentit de l'humor el premi: "M'encanten els diners, ara mateix m'agradaria estar coberta de bitllets". Sosa, sobretot, ha reivindicat les travestis que han patit la marginació i el maltractament. A través de la literatura, Sosa, espera que que canviï la manera que té la societat d'adreçar-se a les travestis. "Hem pogut fer coses malgrat tot l'oprobi i al maltractament", ha dit. I ha afegit: "I també m'estic agraïda a mi mateixa per haver sigut capaç d'escriure aquesta novel·la".

El jurat format per Jordi Costa, Mathias Enard, Camila Enrich, Mariana Enríquez i Carlos Zanón ha triat l'obra de Sosa per l’equilibri entre l'aspecte testimonial i la ficció. "Pel fresc de protagonistes que dibuixa l’autora, per la sororitat i l’amistat que teixeixen entre elles. Per la visceralitat del relat, la seva solidesa i la poètica que aconsegueix. Perquè és una reflexió sobre la identitat i sobre com es construeix. Per la revisió de la tradició narrativa llatinoamericana, per una trama que aconsegueix una dimensió mitològica de l’origen i la transformació".

stats