ARQUEOLOGIA
Cultura 17/09/2013

Daten les pintures rupestres més antigues d'Europa a Guipúscoa

Un estudi realitzat a la cova d'Altxerri revela que les pintures tenen 39.000 anys d'antiguitat

Efe
2 min
La cova d'Altxerri B / CUEVADELAPILETA

SANT SEBASTIÀLa cova guipuscoana d'Altxerri alberga en les seves parets les pintures rupestres més antigues datades fins ara a Europa, amb una edat estimada de 39.000 anys, segons una investigació realitzada per científics de les universitats de Cantàbria, Burgos i Tolosa (França).

L'Institut Internacional d'Investigacions Prehistòriques de Cantàbria ha anunciat que les conclusions d'aquesta investigació realitzada en una galeria coneguda com Altxerri B han sigut publicades per la revista 'Journal of Human Evolution', una de les més importants en el camp de l'antropologia i l'arqueologia prehistòrica internacional.

La investigació es remunta a l'any 2011, quan els membres de la Universitat de Cantàbria César González i Aitor Ruiz van decidir realitzar un nou estudi del conjunt rupestre d'Altxerri, en què, a més de la gruta original, van incloure la galeria superior, coneguda com a Altxerri B –l'accés a la qual estava tapiat des de feia milers d'anys tot i que el 1966 es va descobrir que existia–, on es troben les pintures datades ara. Ruiz recorda que "des del principi va resultar evident que es tractava d'un conjunt independent" de les pintures de la galeria inferior, de manera que un dels seus primers objectius va ser establir una cronologia per a Altxerri B.

Davant la impossibilitat de datar directament les pintures, ja que estan realitzades amb pigments inorgànics, els arqueòlegs van recórrer a altres tècniques mitjançant unes datacions d'ossos dipositats al peu de les pintures que després van vincular amb anàlisis d'altres mostres del lloc.

Patrimoni de la Unesco

El conjunt rupestre d'Altxerri, situat a Aia (Guipúscoa), va ser descobert el 1962 i immediatament estudiat per l'investigador Joxe Miguel de Barandiarán, i encara posteriorment va ser tornat a analitzar pels arqueòlegs Jesús Altuna i J. M. Apellániz, que van publicar una nova monografia el 1976.

Destaca en la cavitat un important conjunt de pintures d'entre 14.500 i 11.700 anys d'antiguitat, que inclou 68 bisons, 7 rens, 6 cabres, 5 cavalls i 4 peixos, a més d'un cérvol, un ós, una serp i moltes altres unitats de diferents espècies animals. Tot això el va fer mereixedor d'estar en la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco el 2008.

stats