Abusos
Cultura 05/03/2021

Les víctimes de l'Aula de Teatre de Lleida: "No callarem 20 anys més"

Mig miler de persones es manifesten en "un acte d'autoreparació" de les noies a la capital del Segrià

2 min
Unes 500 persones es van manifestar ahir a Lleida per demanar la reparació de les víctimes de l’Aula de Teatre.

Lleida“No callarem 20 anys més”, deia una pintada gegant al costat de la Paeria de Lleida, on ahir al vespre es van aplegar prop de 500 persones per donar suport a les noies que van patir els abusos sexuals de dos professors, Antonio Gómez i Rubén Escartín, a l’Aula de Teatre de Lleida. El col·lectiu Dones a Escena va ser l’encarregat d’organitzar l’acte, en què hi havia sis de les nou noies que van alçar la veu per denunciar els dos professors. “És un acte d’autoreparació”, deien entre abraçada i abraçada, entre llàgrima i llàgrima.

Ahir va ser un pas més en el llarg procés de curació d’una ferida que van patir fa pràcticament quinze anys. I, fins aquesta setmana passada, l’Aula no va demanar perdó. “Si el teu professor es cola a la teva habitació i es col·loca entre tu i la teva companya i et toca sense permís no és teatre”. “Si el treu professor et tanca en un armari perquè no et treus els sostenidors, no és teatre”. Són dos dels cartells que estaven penjats al costat de l’Ajuntament, els quals les estudiants més joves de l’Aula van llegir i estripar davant dels aplaudiments de la gent. Al final, un noi i una noia van mostrar la cara dels dos professors i les imatges van acabar dins d’un recipient, on va cremar tot. Ahir era nit de bruixes, com va dir l’actriu Sandra Pujol, que va fer un dels parlaments. “Els abusadors poden actuar gràcies a una xarxa de silencis, per això fem un minut de silenci per reflexionar”, deia Roser Guasch, de Dones a Escena. Un minut perquè els assistents pensessin sobre els seus propis silencis còmplices.

L’acte el va tancar una cançó d’Aida Balasch, exalumna de l’Aula. “No volem més sostres grocs”, va demanar, sota l’atenta mirada de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i la política d’ERC Jenn Díaz, que va anar a la capital de Ponent per donar suport a les noies que van trencar el silenci en un reportatge de l’ARA el maig del 2020. Ahir l’Ajuntamennt de Lleida va anunciar que finalment ha obert un expedient a l’Associació Cultural Aula de Teatre per determinar si ha incomplert les condicions de la concessió que té, seguint la recomanació que feia el Síndic de Greuges.

stats