Música
Cultura 29/08/2014

Amaral estudia demandar la productora del videoclip 'Hacia lo salvaje' per presumpte tràfic de tortugues

Un periodista de Guatemala que va participar en el rodatge exposa que es van maltractar els animals que apareixen al vídeo

Europa Press / Ara
2 min

BarcelonaAmaral ha anunciat que durà a terme "les accions necessàries" contra la productora del seu videoclip 'Hacia lo salvaje', Blur Producciones, si hi ha " prou indicis per pensar que va haver-hi una pràctica il·legal" relacionada amb el tràfic d'ous de tortuga. El grup de Saragossa, que ha publicat un comunicat a la seva pàgina de Facebook, admet que estan "estupefactes" després de conèixer el presumpte cas de tràfic d'animals. També han afirmat que "la productora ens va assegurar que el rodatge es faria respectant el medi ambient, tal com va quedar reflectit al contracte que vam firmar". Per aclarir-ho, han demanat explicacions a la productora, que és la responsable dels equips de treball en les fases de preparació i rodatge del videoclip.

El possible tràfic d'animals ha sortit a la llum de la mà del periodista Andrés Zepeda, que ha escrit un article a la revista digital Nómada en què explica el seu viatge a Guatemala per participar en el rodatge del videoclip. Segons Zepeda, el director del videoclip, Cristian Pozo, volia "representar una oda a la supervivència gravant una tortugueta en el moment d'emprendre el seu camí cap al mar". El periodista assenyala que, en plantejar aquesta idea, "a ningú se li va acuir que les tortugues marines són espècies protegides i no s'aconsegueixen fàcilment". En topar amb els entrebancs legals per obtenir els animals, van optar per "aconseguir de forma clandestina tres o quatre tortugues acabades de néixer" a Guatemala. Finalment, van comprar 31 d'aquests exemplars.

Maltractament animal durant el rodatge

Però la polèmica continua, perquè Zepeda també exposa que els animals del rodatge van patir maltractaments. "Les tortugues estaven condemnades a morir des del mateix moment que van ser capturades", diu el periodista, ja que quan aquests animals neixen "compten amb les reserves d'energia suficients per nedar durant dos dies i dues nits seguides fins a la corrent del golf". El videoclip mostra com una tortuga supera diversos obstacles fins arribar al mar i s'enfronta a crancs, peixos i a un gripau. De fet, Zepeda explica que, a l'hora de rodar, el gripau, per instint, "saltava provant de fugir". La solució del director va ser estabornir-lo a base de cops de xancletes i al vídeo "se li poden veure els ulls irritats pels cops".

Les tortugues van patir els efectes de "llargues hores exposades al sol sense aigua" i "molt probablement van quedar cegues", admet Zepeda. "El seu sistema de geolocalització havia estat alterat", explica el periodista, que reconeix que al final l'equip de rodatge va agafar afecte als animals però van decidir alliberar-los al mar. Tot i això, admet que "cap d'elles tenia possibilitats de sobreviure" ja que havien estat exposades a altes temperatures i van ser alliberades en una zona "plena de fauna depredadora". Durant el rodatge, Zepeda pensava: "És increïble com d'idiota pot arribar a ser la indústria que em remunera. Inverteix desenes de milers d'euros i es passa hores dirigint el focus cap al cantó equivocat".

stats