Cultura 27/06/2014

'The River' i 'Cinema paradiso' sonen al sentit funeral d'Ana María Matute

La seva neboda ha definit l'escriptora com "llibertat en estat pur", en una cerimònia que ha comptat amb representants institucionals, editors i escriptors com Pere Gimferrer, Eduardo Mendoza i Maruja Torres

Europa Press
2 min
Maria Pilar Matute, germana d'Ana María, entre familiars / EFE

BarcelonaMés de 200 amics i familiars han acomiadat aquest divendres a l'escriptora Ana María Matute, en un funeral íntim al Tanatori de les Corts de Barcelona. La cerimònia de comiat a l'escriptora, morta dimecres als 88 anys, ha arrencat amb 'The River', de Bruce Springsteen, del qual era gran admiradora.

Han acudit al funeral religiós el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; l'expresident de la Generalitat José Montilla; el director del Grup 62 i editor de Matute, Emili Rosales; el president del Consell Nacional de Cultura i les Arts (CoNCA), Carles Duarte; l'editor d'Anagrama, Jorge Herralde; la fotògrafa Colita, i els escriptors Pere Gimferrer, Eduardo Mendoza i Maruja Torres, entre altres.

En la cerimònia de gairebé 40 minuts, ha sonat la màgica 'When you wish upon a star', de Cliff Edwards, una de les cançons favorites de l'escriptora. La seva neboda, Verónica Pareja, l'ha evocat com una "dona forta, valenta, que sempre va ser lliure, malgrat les dificultats d'aquella època". Ha revelat que, a més de imaginativa, lluitadora i divertida, l'escriptora era també despistada, i podia ser definida com "llibertat en estat pur".

El funeral també ha comptat amb les paraules de l'editora de Destino, Sílvia Sesé, que ha recordat a Matute com una "festa d'intel·ligència i del bon humor", i ha comparat la figura de l'escriptora amb la del príncep feliç d'Oscar Wilde, perquè es va anar desfent de tot per deixar-ho als altres. "Les seves paraules ens feien més savis i intrèpids", ha remarcat l'editora, que ha agraït a l'escriptora haver dit gairebé sempre que sí.

"Te n'has anat en un instant, mentre et queia una llàgrima, sempre tindrem el teu món, el teu literatura", ha afirmat l'escriptora i amiga Mari Paz Ortuño. Amb la banda sonora del film 'Cinema Paradiso' s'ha tancat un funeral sobri i auster, en què també han estat presents la germana de l'escriptora i el fill, Juan Pablo Goicoechea.

Unes corones de 'Ses Majestats Joan Carles i Sofia' i 'Els Reis d'Espanya' han lluït al cotxe fúnebre de l'escriptora, que serà enterrada al Cementiri de Montjuïc.

stats