Cultura 09/06/2021

Un any sense Pau Donés: els seus amics li dediquen una versió de 'Valiente'

També s'ha fet una samarreta amb el lema del cantant "Vivir es urgente" per recaptar fons per a la Vall d'Hebron

2 min

BarcelonaEl músic de Jarabe de Palo Pau Donés va morir aquest dimecres fa un any i la "família jarabesca", els seus amics músics, li han dedicat una versió del tema Valiente, una de les cançons del seu últim disc, Tragas o escupes (Tronco Records 2020). "És l'homenatge que des de l'entorn més familiar del Pau hem pensar de llançar pel primer aniversari del seu adeu".

El vídeo està produït per Micky Forteza-Rey i compta amb la participació d'una cinquantena d'artistes, entre els quals el germà de Pau Donés, Marc, als cors. El tema l'han escollit perquè Donés tenia previst gravar-ne el videoclip amb Pau Gasol a mitjans del 2020 però la malaltia es va avançar. El lider de Jarabe de Palo va morir el 9 de juny del 2020 amb 53 anys, després d'haver recaigut d'un càncer de còlon que li havien diagnosticat el 2015.

La cançó parlava dels migrants obligats a travessar fronteres il·legalment arriscant-ho tot per trobar una vida millor. "Per a nosaltres ara ell s'ha convertit en el protagonista de la seva cançó", diu un comunicat firmat com a Família Donés. Carlos Tarque, Lorenzo Cherubini Jovanotti, la Mari, Rulo, Nerea B, la Shica i Isma Romero posen veu a aquesta versió. Al seu costat, la vintena de músics que alguna vegada van formar part de Jarabe de Palo i que van tocant de manera cronològica, des de la primera banda fins a l'última.

La samarreta d'en Pau

També s'ha fet pública aquesta setmana una altra campanya seguint la lluita contra el càncer que va emprendre Donés. Amb el lema "Vivir es urgente", Correus i diverses organitzacions van presentar dimarts el projecte solidari "La samarreta d'en Pau", un altre homenatge a l'artista. La peça la va dissenyar Pau Donés en un dels seus concerts i ara es reproduirà per recaptar fons per a l'Institut Oncològic Vall d'Hebron, on Donés va ser tractat de càncer de còlon. "Va haver-hi alguna cosa que a tota la família ens va agradar molt. Un dels objectius era transmetre aquest missatge que ens va deixar en Pau sobre la seva actitud davant la vida", deia Marc Donés, germà de l'artista. La idea de la samarreta va sorgir després de veure el documental de Jordi Évole Eso que tu me das, segons Jorge Martínez, de l'agència Help! Ideas Buenas, un dels promotors del projecte al costat de l'organització Cris contra el càncer.

En l'espot publicitari hi participen de manera desinteressada una vintena de rostres cèlebres, com els músics Luz Casal, Kiko Veneno, Estopa, Manolo García, Antonio Orozco, Dani Martín i El Langui, l'actor i còmic Dani Rovira, l'esportista Ricky Rubio, el cuiner Karlos Arguiñano o els televisius Jordi Évole i Andreu Buenafuente. "Era important que fos gent que tingués un vincle amb ell, ja fossin amics o que com a mínim hi hagués una relació de respecte i admiració, i per a nosaltres ha sigut una alegria veure com s'hi han bolcat", ha destacat Marc Donés davant la col·laboració "supergenerosa" de més personalitats com Coque Malla, Jorge Drexler, Carlos Tarque o Pau Gasol.

stats