Patrimoni
Cultura 31/10/2019

L'aparició d’un trencaaigües al Pont Vell de Montblanc reobre la hipòtesi que hauria tingut cinc arcs

La riuada de fa una setmana ha tret a la llum algunes parts patrimonials amagades del pont medieval

Acn
2 min
L'aparició d’un trencaaigües en un extrem del Pont Vell de Montblanc reobre la hipòtesi que hauria tingut cinc arcs

MontblancLa fortuïta riuada del Francolí fa una setmana ha tret a la llum fragments patrimonials amagades del Pont Vell de Montblanc. El desbordament del riu va endur-se trossos del pont medieval, deixant al descobert troballes arqueològiques, part del paviment original i un trencaaigües en un extrem del pont, la qual cosa avalaria la teoria de l'existència, originàriament, d'un cinquè arc. Actualment el pont en té quatre, tot i que l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, assegura que documents medievals ja parlaven d'un pont amb cinc ulls.

L'aparició d’un trencaaigües en un extrem del Pont Vell de Montblanc reobre la hipòtesi que hauria tingut cinc arcs

Més enllà de la descoberta patrimonial, l'alcalde creu que la riuada ha servit de "lliçó" per corroborar la solidesa del pont, que dataria del 1250, i la necessitat de seguir eixamplant els marges del riu amb l'adquisició de més finques. "Ens ha ensenyat moltes coses", ha dit. Tot i la descoberta, de moment la seva inclusió al projecte resulta ara per ara inviable. La prioritat del consistori és assegurar el pont, ja que l'aigua es va endur les baranes i els dos extrems del pont, justament les parts més modernes, mentre que l'estructura medieval va aguantar el desbordament del riu, la qual cosa va evitar mals majors i que no perillés el pont nou, a escassos metres del vell.

L'Ajuntament de Montblanc ha decidit restaurar el Pont Vell després de la forta riuada, que ha posat a prova aquesta insígnia de la vila d'estil romànic. De fet, el consistori ja havia fet anteriorment molta feina en aquest entorn per millorar-lo i, sobretot, per guanyar terreny en els marges del riu. Ja s'havien enderrocat diversos immobles, magatzems i patis per dotar l'espai d'aparença de parc fluvial. Tot i així, vist que la riuada igualment va afectar immobles, el consistori vol modificar el projecte inicial a fi de guanyar més espai públic, ampliar l'àmbit i evitar futurs danys.

La riuada es va emportar un element del patrimoni local, l'antiga xemeneia de la bòbila, i el consistori encara no ha decidit com intervenir-hi. Ara s'estudia que el pont incorpori unes baranes segellades, aprofitant que és només per a pas de vianants, per suportar episodis de riuades que puguin malmetre l'estructura. En aquest sentit, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) també haurà de replantejar els nivells sobre crescudes de risc i inundacions. La nit del temporal es va superar amb escreix el període de retorn de 500 anys. Es preveia que es pogués multiplicar per 1.000 m3 el cabal del riu i es va arribar als 1.200.

stats