Cultura 08/04/2013

Acaba l'exhumació del cos del poeta xilè Pablo Neruda

Quaranta anys després de la seva mort, es vol determinar si va morir enverinat per la dictadura de Pinochet, com afirmen alguns testimonis, o si va ser víctima del càncer que patia

Efe
2 min

Santiago de XileEls treballs de retirada de terres de la tomba de Pablo Neruda van començar diumenge per tal de poder exhumar aquest dilluns les restes del poeta i aclarir si va morir pel càncer que patia o si va ser enverinat per agents de la dictadura d'Augusto Pinochet (1973-1990). Les restes del poeta reposen –al costat de les de la seva tercera esposa, Matilde Urrutia– a la localitat costanera d'Isla Negra, a uns cent quilòmetres a l'oest de Santiago, on hi ha la seva casa-museu.

"Aquesta diligència és transcendental, és molt important per establir l'objectiu que tenim", ha dit el jutge que porta la causa, Mario Carrossa, als periodistes. Els preparatius se centraven a retirar tota la terra que cobreix la tomba amb la finalitat de descobrir la làpida, sobre la qual, a més, s'havia instal·lat una carpa protectora. Cinc experts del servei mèdicl egal de l'estat, quatre pèrits de la Universitat de Xile i quatre especialistes internacionals s'han ocupat de l'exhumació. Entre ells hi ha la toxicòloga nord-americana Ruth Winecker i tres espanyols, el toxicòleg Guillermo Repetto, el cirurgià Aurelio Lluna i el metge forense Francisco Etxeberria, que també va participar el 2011 en l'exhumació del president xilè Salvador Allende.

Durant el procediment han estat presents tres observadors internacionals, a més del president del Partit Comunista (PC), Guillermo Teillier; l'advocat d'aquesta formació, Eduardo Contreras; un nebot del poeta, Rodolfo Reyes, i l'antic xofer de Neruda, Manuel Araya. Després, les restes seran traslladades a un laboratori d'antropologia de l'SML a Santiago, que comptarà amb vigilància permanent i mesures de seguretat especials, per sotmetre-les a diverses anàlisis.

Els exàmens busquen determinar si és certa o no la versió oficial, segons la qual l'autor de 'Les versos del capitán' va morir en una clínica privada de Santiago el 23 de setembre del 1973, dotze dies després del cop d'estat de Pinochet, pel càncer de pròstata que patia, o no. Els dubtes van sorgir el 2011, quan el seu antic xofer, Manuel Araya, va defensar en una entrevista en una revista mexicana que Neruda havia mort per una injecció que va rebre aquell mateix dia. Tots els testimonis de l'època coincideixen que va rebre aquesta injecció, però la clau és saber si era un calmant, com es va dir llavors, o si contenia altres tipus de substàncies.

stats