Aquests són els 11 espais on se celebrarà Sant Jordi a Barcelona

Hi haurà parades davant de les botigues i en espais delimitats, i s'espera vendre un 60% d'un any normal

4 min
Sant Jordi, en una imatge d'arxiu

Barcelona"Sant Jordi ha tornat", ha sentenciat Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya, abans d'anunciar com serà aquest 2021 la festa del llibre i la rosa. La diada de Sant Jordi se celebrarà amb parades i firmes d'autors al carrer, però en 11 espais delimitats per controlar l'aforament, com ja va avançar l'ARA al març. També hi podrà haver parades al carrer davant de les llibreries i floristeries de dimecres a divendres, gràcies a un decret especial d'alcaldia, però no n'hi haurà d'altres institucions o partits polítics. "Hi haurà Sant Jordi, hi haurà parades a les llibreries i als carrers de Catalunya amb controls perimetrats", ha celebrat Carme Ferrer, . El Procicat ha avalat aquesta modalitat de festa.

"Hem fet un gran esforç perquè llibres i roses puguin estar al carrer", ha afirmat Tixis. "No serà com el del 2019, però serà molt millor que el de l'any passat", ha aventurat. El 2020 no es va poder celebrar la diada i es va posposar al 23 de juliol, una diada que no va igualar ni de lluny Sant Jordi però que va ajudar el sector. "Serà un Sant Jordi ordenat, amb distàncies de seguretat i controls d'aforament. Serem molt escrupolosos. Esperem que sigui un èxit per reforçar les llibreries i floristeries de proximitat. Que vegem l'essencialitat del llibre de paper, que en la pandèmia ha passat a ser essencial per a la salut de tots", ha afegit Tixis.

En total, hi haurà 490 parades davant de les botigues, 90 a Barcelona. A banda, hi haurà 180 parades a Barcelona en espais perimetrats, amb 31 espais per a signatures d'escriptors. L'horari és de 9 del matí a 8 del vespre. Les signatures d'autors estaran en taules separades de les parades de venda i s'evitarà el creuament de persones que facin activitats diferents. Els 11 espais on hi haurà paradetes i signatures de llibres a la capital seran aquests:

  • Passeig de Gràcia (entre Ronda Sant Pere i el carrer Aragó)
  • Passeig de Lluís Companys
  • Jardinets de Gràcia
  • Plaça de la Vila de Gràcia
  • Plaça Reial
  • Plaça de Valdívia (Illa Diagonal)
  • Plaça de Sarrià
  • Palau Macaya (Jardins Centelles)
  • Plaça Universitat
  • Plaça Orfila
  • Pallars-Llacuna-Pujades al Poble Nou

L'objectiu ha estat la descentralització a tots els barris per evitar la mobilitat de la gent, per garantir la seguretat, però a la vegada s'han buscat espais singulars. Les reunions amb les administracions i els diferents sectors del llibre han estat periòdiques, ha assegurat Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters. "És important no oblidar els llocs tradicionals de la diada", ha dit, malgrat que enguany no s'hi pugui celebrar, en especial la Rambla de Catalunya i les Rambles, on "no s'hi pot anar, seria una temeritat fer-ho". La primera acció de desconcentració serà que 90 establiments tindran parada de dimecres a divendres per descongestionar establiments i guanyar espai i temps. Han buscat espais singulars, que es puguin perimetrar per controlar aforament i fluxos de gent, que aniran sempre en direcció única. La gestió de cues i la disposició de parades es controlaran amb personal format a tal fi. Al passeig de Gràcia hi haurà una dotzena de persones per fer-ho, a tall d'exemple. Tots els espais tenen una capacitat del 30% del total, però varia en cada cas: en alguns llocs hi pot haver circulant 150 persones. Totes les parades estaran separades.

A tot Catalunya hi haurà Sant Jordi al carrer, però en cada ciutat s'haurà delimitat un espai per poder-ho fer. Cada Ajuntament s'haurà ocupat de pactar el lloc amb el Procicat, en funció de la seva població i les seves característiques. Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona tenen un pla propi, mentre que s'ha fet un pla genèric per a la resta de municipis, i s'ha diferenciat entre els de més de 5.000 habitants i els de menys. Els més grans podran tenir parada davant la llibreria i els més petits allà on vulguin, i la podran instal·lar entitats o escoles en cas que no hi hagi llibreria al municipi.

Vendes més repartides

"Les vendes s'estan avançant i ens va molt bé esponjar perquè no podem assumir la bogeria de gent que hi havia per Sant Jordi", ha afegit Ferrer, llibretera gironina d'Empúries. Al mantenir-se el confinament comarcal, "serà més difícil per algunes llibreries de muntanya i les de platja", ha assenyalat Carme Ferrer, perquè els barcelonins no marxaran de cap de setmana com haurien fet en caure Sant Jordi en divendres. "Afavoreix les llibreries de Barcelona, està clar", diu la llibretera gironina.

"Fa dies que ja notem els aires de Sant Jordi. Si comparem aquests primers dies d'abril amb els de l'any passat, les estadístiques salten fetes a miques, perquè estava tancat. Tota comparació amb l'any passat és extraordinària", ha advertit Patrici Tixis, de la Cambra del Llibre. La seva aspiració és arribar al 60% de les vendes de fa 2 anys, quan van facturar 22,16 milions d'euros i es van vendre 1,64 milions d'exemplars.

Els floristes esperen vendre el 50% d'un any normal, uns 3,5 milions de flors i 10 milions d'euros. "És un any de canvi. Serien xifres molt bones", ha assenyalat el Gremi de Floristes. "És un Sant Jordi de tres esses: seguretat, sostenibilitat i selecció (en referència a les noves varietats de flors)". Els floristes han marcat a Somfloristes.com on són les botigues i les parades, i avisen que caldrà reservar flors per atendre la demanda.

"Estem fent esforços per intentar mantenir l'activitat cultural malgrat les dificultats, en especial en el sector del llibre, i no és habitual a Europa. A Bèlgica des de l'octubre està tot tancat", ha recordat el tinent d'alcalde de Barcelona Joan Subirats, que ha defensat la compra de proximitat a les llibreries. "Hem patit molt però hem arribat a bon port", ha afegit la consellera de Cultura, Àngels Ponsa. "Això posa en relleu una cadena de valor del llibre que és forta i va unida", ressenya. "Sant Jordi ens mostra al món amb una força infinita. Ens singularitza i ens universalitza. Per això aquest esforç. El volem mantenir en temps de pandèmia pensat que l'any que ve serà millor. Comencem a caminar cap a una certa normalitat en termes culturals", ha afirmat Ponsa, que ha volgut tenir un record per als presos i exiliats polítics.

stats