Arquitectura

L'Ajuntament farà un peritatge per esbrinar si la Biblioteca García Márquez té defectes de construcció

L'examen determinarà qui ha d'assumir les responsabilitats de les incidències

2 min
La Biblioteca Gabriel García Márquez

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona farà un peritatge per determinar les causes dels moviments estructurals que ha patit l'edifici de la Biblioteca Gabriel García Márquez, segons va informar dijous el conseller del PSC Nil López durant el plenari del consell de districte de Sant Martí, tal com ha avançat Betevé. "Fins ara sabem que l'edifici s'ha mogut; no sabem si forma part dels moviments d'assentament típics de qualsevol nova edificació o si és per un defecte en l'execució", va explicar López, que va aclarir que "les responsabilitats de les incidències" hauran d'assumir-les "qui determini el peritatge, que encara s'ha de fer". És a dir, es tracta de saber si hi ha hagut defectes en la construcció de la biblioteca.

Fa unes setmanes, SUMA Arquitectes va explicar que els moviments estructurals són habituals els primers anys de vida d'un edifici i encara més en el cas d'un edifici "complex i fins i tot pioner en molts aspectes". L'Ajuntament, en canvi, no descarta que els moviments siguin culpa d'una execució defectuosa.

El peritatge es tirarà endavant paral·lelament a les obres de reforma de l'edifici, que començaran el 29 de juliol, costaran 478.092 euros i obligaran a tancar la biblioteca fins al 18 d'agost. "Per evitar els moviments, es col·locaran uns suports estructurals i un umbracle a l'accés", va especificar López durant la intervenció al plenari. Els defectes de l'edifici es van evidenciar després que els grans finestrals de vidre de la façana s'esquerdessin i hi hagués goteres a l'escala central.

Des que es va estrenar el 2022, la Biblioteca Gabriel García Márquez ha rebut diversos reconeixements, com el premi FAD i el premi Mies van der Rohe d'arquitectura, que precisament reconeixien les qualitats arquitectòniques de l'edifici. L'estiu del 2023 també va guanyar el premi a la millor biblioteca del món atorgat per la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries, que va destacar especialment la interacció de la biblioteca amb l'entorn i la cultura local.

stats