Activisme climàtic
Cultura Art 06/11/2023

Ataquen a cops de martell 'La Venus del mirall' de Velázquez

Es tracta d'un acció d'activistes climàtics del col·lectiu Just Stop Oil

1 min
Activistes del col·lectiu Just Oil Stop atacant 'La Venus del mirall' de Velázquez a Londres.

BarcelonaDos activistes climàtics del col·lectiu Just Stop Oil han atacat a cops de martell La Venus del mirall, de Velázquez, que està exposada a la National Gallery de Londres. Els dos activistes han colpejat el vidre que protegeix l'obra i després s'han assegut davant de la pintura. "El nostre govern ha revelat els plans de concedir més llicències petrolieres, tot i saber que això matarà milions de persones", ha comunicat Just Stop Oil a la xarxa social X.

Els activistes de Just Stop Oil han fet diverses accions de protesta per pressionar el govern britànic perquè aturi les noves llicències d'explotació de petroli i gas. L'octubre del 2022 van tirar dos pots de sopa damunt Els gira-sols de Van Gogh, també a la National Gallery de Londres, i van estampar un pastís contra la figura de cera del rei anglès Carles III al museu Madame Tussauds. Les protestes de Just Stop Oil es van escampar per altres països: van tirar puré de patates a una obra de Claude Monet del Museu Barberini de Potsdam (Alemanya).

No és la primera vegada que ataquen La Venus del mirall de Velázquez, pintada entre 1647-1651. El 1910 va ser esquinçada a cops de destral per la sufragista Mary Richardson com a protesta per la repressió que el govern britànic exercia contra el moviment sufragista i concretament sobre Emmeline Pankhurst.

stats