Art
Cultura Art 02/11/2022

El centre d'arts Santa Mònica treu les portes com a gest amb les persones sense llar

L'acció acompanya la instal·lació de l'obra 'Sense llar', que denuncia les arquitectures hostils

2 min
Retirada de les portes Arts Santa Mònica

BarcelonaEl centre d'arts Santa Mònica de Barcelona estreny el vincle amb la Rambla: en un gest per a les persones sense llar, aquest dijous inaugurarà l'obra Sense llar, l'aspecte més destacat de la qual és que implica treure les portes principals. A més de la retirada de les portes, la peça inclou la intervenció de la façana amb missatges que qüestionen i visibilitzen la realitat de les persones sense llar.

Sense llar és una obra de Daniel Cid, Francesc Pla i Eva Serrats que compta amb la col·laboració d’Arrels Fundació i la participació dels usuaris del seu taller ocupacional. Com diu el comunicat que ha fet públic el Santa Mònica, els missatges a la façana volen "fer visible el sensellarisme, trencar prejudicis i qüestionar el llindar entre els espais íntims, privats, col·lectius i públics". El missatge principal, “Homeless go home” [persones sense llar, marxeu a casa], serà instal·lat a l'estructura de la porta pels usuaris del taller ocupacional d’Arrels que han participat en la idea i el disseny de les lletres.

Al manifest que es llegirà aquest dijous es denuncien "les arquitectures hostils": "Instal·lar elements amb punxes, fer individuals els bancs públics o barrar els porxos no són solucions per dirimir el sensellarisme. Són elements de control ambivalents que, si bé no castiguen, tenen una forta funció d'exclusió. Deixen clar a qui dorm al ras que no és benvingut, sinó criminalitzat. Incrementen el seu estrès i ansietat, vulneren els seus drets i dificulten el seu dia a dia. Aquestes barreres arquitectòniques no només desplacen físicament el problema, sinó que també l’invisibilitzen. Les arquitectures hostils suposen la idealització de la ciutat, una estetització de l’espai públic que nega el conflicte".

Recreació del Santa Mònica amb la intervenció de l'estudi Leve

A diferència d'altres institucions de la Rambla com el Gran Teatre del Liceu, que han tancat l'espai amb portes, amb aquesta acció el Santa Mònica vol "desenvolupar programes que respectin i promoguin els drets de les persones sense llar". La proposta forma part del cicle d'exposicions sobre la llar com a experiència col·lectiva Dorm en l'accident que provoca (fins al 8 de gener), amb una vintena de treballs d'artistes nacionals i internacionals.

Els autors Daniel Cid, Francesc Pla i Eva Serrats són membres de l'estudi Leve, que representarà l'arquitectura catalana a la pròxima Biennal d'Arquitectura de Venècia juntament amb el sindicat dels manters.

stats