Mercat de l'art
Cultura Art 14/06/2023

Sotheby's subhastarà l'últim retrat de Gustav Klimt, 'Dama amb ventall'

Sortirà a la venda a Londres per 80 milions d'euros, un dels preus més alts de les vendes europees

2 min
'Dama amb ventall'

BarcelonaL'obra de Gustav Klimt Dama amb ventall serà la reina de les subhastes d'aquest estiu: la casa Sotheby's de Londres la traurà a la venda el 27 de juny amb un preu de sortida excepcional d'uns 80 milions d'euros. Es tracta de l'últim retrat que Klimt va fer abans de la seva mort sobtada el 1918. Pel que fa a les estimacions, és una de les obres més valuoses que han sortit a la venda en una subhasta a Europa. A Sotheby's diuen que es desconeix la identitat de la dona del quadre, una obra que es caracteritza per l'exuberància pròpia dels treballs més brillants de l'artista. "El formalisme dels seus treballs anteriors per encàrrec va deixar pas a una nova expressivitat, a una immersió més profunda, més alegre pel que fa als patrons del color i la forma", expliquen des de la casa de subhastes.

Els experts coincideixen a l'hora d'afirmar que Dama amb ventall mostra la influència que Van Gogh, Matisse i Gauguin van tenir en l'obra de Klimt. També destaquen els nombrosos motius xinesos que hi ha en el quadre, com el fènix, símbol de la immortalitat, el renaixement, la bona fortuna i la felicitat. Un altre d'aquests motius és la flor de lotus, que simbolitza l'amor, els matrimonis feliços i la puresa.

L'última vegada que el quadre va sortir al mercat va ser el 1994, quan el va comprar la família del propietari actual. Segons la casa de subhastes, Dama amb ventall està al mateix nivell que l'excepcional Retrat d'Adele Bloch-Bauer II (1912), que va ser adjudicat el novembre del 2006 per 81 milions d'euros, i deu anys després va ser venut per 138 milions d'euros en una venda privada. El primer retrat que Klimt va fer a Bloch-Bauer també va superar els 100 milions d'euros: Ronald Lauder el va comprar per a la Neue Galerie de Nova York el 2006 per 125 milions d'euros.

stats