Beyoncé i Taylor Swift fan història als Grammy

L'artista texana es converteix en la cantant més premiada de tots els temps i l'autora de 'Folklore' guanya per tercera vegada el guardó al disc de l'any

3 min
Beyoncé amb un dels premis Grammy 2021

BarcelonaBeyoncé i Taylor Swift han sigut les grans protagonistes de la 63a edició dels premis Grammy, que s'han entregat aquest diumenge a Los Angeles. Beyoncé, que ha guanyat quatre premis, s'ha convertit en la cantant amb més Grammy de la història: 28. En una sola nit ha superar l'estrella de country Alison Krauss (en té 27), el compositor Pierre Boulez (26), el músic Stevie Wonder (26) i el pianista Vladimir Horowitz (25). En la llista de més premiats de la història, l'artista texana està empatada amb The Beatles (28) i només la superen el productor Quincy Jones (29) i el director d'orquestra Georg Solti. Taylor Swift, amb el disc Folklore, també ha aconseguit una fita en guanyar per tercera vegada el Grammy a l'àlbum de l'any, una categoria en què ja havia triomfat amb Fearless (2010) i 1989 (2016). Swift empata amb Frank Sinatra, Stevie Wonder i Paul Simon, fins ara els únics artistes amb el triple honor. Curiosament, Beyoncé no ha guanyat mai el premi a l'àlbum de l'any.

Beyoncé s'ha emportat els Grammy a la millor actuació de R&B per Black parade, a la millor cançó de rap i a la millor actuació de rap per Savage (el tema compartit amb Megan Thee Stallion) i al millor videoclip per Brown skin girl. El seu triomf representa també el tarannà d'una gala en què la indústria discogràfica nord-americana ha volgut fer un gest contra el racisme i per no oblidar l'assassinat de George Floyd a Minneapolis el 25 de maig del 2020, arran del qual es van produir manifestacions convocades pel moviment Black Lives Matter. De fet, Black parade, publicada el 19 de juny de l'any passat, és una cançó que commemora el Juneteenth, el Dia de l'Emancipació; és a dir, la fi de l'esclavitud als Estats Units. A la lletra, Beyoncé segueix el fil de la història afroamericana i denuncia el racisme i la brutalitat policial. Això mateix és el que denuncia la cantant H.E.R. a I can't breathe, Grammy a la cançó de l'any: "No puc respirar" van ser les paraules que va repetir George Floyd abans de morir mentre el policia Derek Chauvin l'immobilitzava pressionant-li el coll amb el genoll.

En una gala amb una vintena d'actuacions (algunes de les quals preenregistrades) i guardons rebuts tan presencialment com telemàticament, els premis han estat molt repartits i amb poques sorpreses. En les categories principals, domini femení: a més de Taylor Swift i Beyoncé, premi a l'enregistrament de l'any per a Billie Eilish pel tema Everything I wanted, millor disc de pop per a Future nostalgia de Dua Lipa, Grammy a l'artista revelació per a Megan Thee Stallion i millor àlbum de country per a Wildcard, de Miranda Lambert. I doble guardó per a Fiona Apple: millor àlbum de rock alternatiu per Fetch the bolt cutters i millor interpretació de rock per Shameika. Billie Eilish també ha rebut el premi a la millor cançó per a mitjà visual per No time to die, el tema que ha fet per a la nova pel·lícula de James Bond, i la compositora islandesa Hildur Guðnadóttir ha triomfat amb la banda sonora de Joker.

Taylor Swift amb el Grammy a l'àlbum de l'any.

Cap sorpresa en la categoria d'àlbum de pop llatí o urbà, que ha reconegut YHLQMDLG de Bad Bunny, un disc sense rival. Més sorprenent ha sigut el premi al millor disc de rock per a The new abnormal, de The Strokes, bàsicament perquè és el primer Grammy per al grup de Nova York en vint anys. Pel que fa a la millor cançó de rock, reconeixement per a Stay high, de Brittany Howard. Entre la llarga llista de premiats també hi ha lloc per a un nom històric del hip-hop com Nas, millor disc de rap per King’s disease; i per a una llegenda com James Taylor, millor àlbum de pop vocal tradicional per American standard, en què interpreta clàssics del cançoner nord-americà com Moon river i Pennies from heaven, entre d'altres.

Fito Páez ha guanyat el Grammy al millor disc de rock llatí amb l'exuberant La conquista del espacio, Natalia Lafourcade el de millor àlbum de música regional mexicana amb Un canto por México, Vol. 1, i el Bigger love de John Legend no ha tingut rival com a millor disc de R&B. L'inimitable i controvertit Kanye West també apareix a la llista de premiats, concretament amb Jesus is king en la categoria de millor àlbum de música cristiana contemporània.

En la cerimònia dels Grammy presentada per Trevor Noah hi ha hagut un record pels músics que han mort en l'últim any, i especialment emotius han sigut els dos premis pòstums per a John Prine, el músic de folk-country mort de covid el 7 d'abril de l'any passat: millor cançó i millor interpretació de música d'arrel nord-americana per I remember everything. També a títol pòstum ha arribat el guardó per a Chick Corea, el jazzman mort al febrer: millor improvisació de jazz per All blues.

stats