Pensament
Cultura 07/09/2022

Una Biennal del Pensament als Països Catalans

Barcelona, Palma i València acolliran una edició simultàia a l'octubre que tindrà convidats com Yuval Noah Harari i Svetlana Aleksiévitx

2 min
L'alcalde de València, Joan Ribó; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i l'alcalde de Palma, José Hila, a l'Ajuntament de Barcelona.

Barcelona"Tenim la mateixa llengua. Tenim elements culturals comuns. I tenim un espai propi històricament que ens delimita d'alguna manera d'una forma específica i del qual hem de treure també determinades respostes específiques fruit de la nostra geografia comuna", ha dit l'alcalde de València, Joan Ribó (de Compromís), aquest dimecres al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Ha sigut durant la presentació de Biennal de Pensament, que fins ara només es feia a Barcelona però que enguany tindrà una edició simultània també a Palma i València. "És important impulsar el corredor mediterrani cultural", ha afegit l'alcalde de Palma, José Hila (del PSIB-PSOE). Abans, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (de Barcelona en Comú), havia parlat de "tres ciutats germanes amb un vincle cultural i una llengua comuna" que comparteixen "reptes globals" relacionats amb el canvi climàtic, el turisme i l'accés a l'habitatge.

Ara, a més d'una llengua i diferents problemàtiques, les tres capitals dels Països Catalans també compartiran la Biennal de Pensament, que se celebrarà de l’11 al 16 d’octubre. Cada ciutat tindrà una programació i un consell assessor propis, però compartiran alguns convidats, com la premi Nobel de literatura bielorussa Svetlana Aleksiévitx, el filòsof israelià Yuval Noah Harari (autor de l'assaig Sàpiens), la cineasta argentina Lucrecia Martel (directora de les pel·lícules La ciénaga i Zama, entre d'altres) i la filòsofa i politòloga belga Chantal Mouffe, referent de l'anomenat populisme d'esquerres. La literatura catalana també tindrà una presència destacada a la Biennal, amb la lectura simultània a les tres ciutats de textos de Joan Fuster, Gabriel Ferrater i Blai Bonet, "tres grans referents", tal com els ha qualificat Colau.

Els detalls de la programació es comunicaran la setmana que ve, però els tres alcaldes han avançat alguns dels eixos temàtics de les conferències, les xerrades i els col·loquis i les diferents activitats. Per exemple, l'impacte de l'emergència climàtica, els reptes tecnològics i la democràcia. "Volem que hi hagi un debat crític, reflexiu, sobre temes que són conjunts. I que la reflexió sigui conjunta, dur-la al poble, a l'assemblea. Obrir el pensament crític a tota la ciutadania", ha dit Joan Ribó.

La Biennal de Pensament va néixer el 2018 a Barcelona, on se n'han celebrat dues edicions. La tercera a Barcelona serà també la primera a València i a Palma.

stats