Cultura 19/06/2015

Boadella: "Hauríem estat molt més feliços sense la llengua catalana"

El director teatral afirma, en una entrevista a 'El País Semanal', que el català s'ha fet servir com "un efectiu militar, de lluita i superació", i diu que als seus néts no els parla en català

Ara
2 min
Albert Boadella, en una imatge d'arxiu

BarcelonaPotser és ressentiment, potser ganes de cridar l'atenció, potser és, senzillament, la veritat, però el cert és que, des que està en nòmina de la Comunitat de Madrid —és el director artístic dels Teatros del Canal de la capital espanyola, on viu—, qui va ser 'enfant terrible' del teatre no perd l'ocasió per carregar contra Catalunya. L'última oportunitat l'ha trobat en una entrevista a 'El País Semanal', en la qual declara la seva passió per l'Albert Rivera —Boadella va ser un dels fundadors del partit espanyolista—, diu que hauria estat millor que el català no existís, afirma que mai no parla en català als seus néts i assegura que la seva vida artística està acabada a Catalunya, un país del qual, diu, va haver de sortir. L'entrevista va aparèixer a la revista de diumenge passat, 14 de juny, però havia passat desapercebuda fins que, en les últimes hores, ha començat a ser molt comentada a les xarxes.

Boadella es deixa anar quan li pregunten si "creu possible tornar" a Catalunya "si li oferissin muntar alguna cosa en català". Boadella, que fa anys que no estrena a Barcelona, on els espectacles d'Els Joglars van deixar de ser l'èxit de taquilla que havien estat en el passat, afirma, textualment: "Una cosa que fa molt de mal, sobretot perquè jo sóc molt català, és que crec que hauríem estat més feliços sense la llengua catalana, molt més feliços; hi hauria hagut el mateix nombre d'artistes, escriptors, tot exactament igual, la gent continuaria sent igual d'inculta o de culta. S'ha fet servir la llengua com un efectiu militar, de lluita i separació, no com un element d'entesa. Als meus néts, que he de dir que viuen a Sòria, no els parlo en català. En saben perquè són fills del meu fill, però no els parlo en català".

Preguntat pel seu suport a Ciutadans, el director afirma: "Jo voto Ciutadans. El cert és que no m'ho pensava, la realitat m'ha superat. Creia que Ciutadans seria important a Catalunya, però no se m'havia passat pel cap que seria absorbit pel conjunt d'Espanya. Això passa gràcies a la personalitat d'en Rivera. Aquest home té alguna cosa, una forma de fer que el fa mereixedor de la confiança i la connexió que tant coneixem la gent del teatre. Després, em sembla molt important que des de Catalunya es faci un partit espanyol, partidari de la unió entre tots, i que això tingui una dimensió".

Boadella afirma: "He estat un home que m'he barallat molt a Catalunya, i he hagut de sortir. La meva vida a Catalunya des del punt de vista artístic s'ha acabat".

stats