Cultura 07/03/2021

Bombolles trencades, falsos oblits i fites històriques: els 10 moments dels Goya 2021

L'humor de Sergi López i el discurs d'Alberto San Juan, algunes fites de la nit del cinema

4 min
Nathy Peluso als Goya

BarcelonaLa nit dels Goya 2021 serà recordada com la gala més curta i més especial, sense guanyadors recollint els seus premis a l'escenari. ‘Las niñas’ va triomfar amb els premis a la millor pel·lícula, direcció novella, guió original i fotografia. Però hi va haver altres moments destacables.

1. Tres fites històriques

Hi ha tres premis que marquen un precedent. L'actor revelació Adam Nourou (per Adú) és el primer actor negre que rep un Goya. També ha sigut únic el premi al muntatge del documental El año del descubrimiento, el primer de la categoria que no rep una pel·lícula de ficció. I també ha fet història Daniela Cajías, la primera dona que guanya el Goya de direcció de fotografia. 

2. Bombolles explotades

La gala dels Goya es va fer a Màlaga, al Teatre Soho Caixabank, sense públic, per evitar córrer riscos. Tanmateix, era difícil que els equips de les pel·lícules no s'ajuntessin per celebrar els premis. L'equip d'Ane, per exemple, estava en una casa rural. D'altres s'estaven en hotels. També n'hi havia que eren a casa amb la parella o la família, s'ha de dir. A mesura que avançava la nit, la mascareta anava caient i la distància s'anava reduint. Es van veure bombolles explotant, com en el cas del jove Adam Nourou, de 18 anys, que ho va celebrar amb els amics a salts.

3. ¿S'obliden de Rosa Maria Sardà?

En el moment de l'In memoriam, en què es va interpretar El núvol blanc de Lluís Llach en versió castellana, molts internautes van trobar-hi a faltar Rosa Maria Sardà. Se la devien oblidar? ¿Li volien fer un homenatge a part, com a expresentadora dels premis? Quan es va començar a inflar la polèmica, l'Acadèmia de Cinema Espanyola va fer un tuit.

4. L'únic discurs polític, per la llei d'habitatge

Tot i les manifestacions que hi ha hagut en defensa de la llibertat d'expressió i la llibertat artística, amb el raper Pablo Hasél a la presó, no hi va haver discursos polítics al rebre els premis. Sí que es va sentir parlar força euskera gràcies als premis a Ane i Akelarre. L'única aportació política de la nit la va fer Alberto San Juan al rebre el premi a millor actor de repartiment per Sentimental. La va dirigir al PSOE: "Els drets humans no poden ser a la vegada béns de mercat amb què s'especula. I les cases, tenir una llar, és un dret humà molt bàsic", va dir, en referència a la llei d'habitatge, després que el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, digués que l'habitatge és un dret i un bé de mercat.

5. La gala més curta i eficaç

Dues hores i mitja: probablement és la gala dels Goya més curta de la història. Va ser una fórmula molt arriscada tècnicament i, en canvi, no hi va haver problemes, més enllà que entraven el so dels whattsapps dels guanyadors en antena. Només Fernando Trueba va tenir problemes per encendre el so quan volia fer el seu discurs al rebre el premi a la millor pel·lícula iberoamericana. Prova superada.

6. Les notes d'humor de la nit

El fet que hi hagués gent que rebia els premis a casa hi donava un toc menys formal (i permetia veure la poca traça que tenen alguns actors creant l'atrezzo a casa). Potser per això Sergi López, amb una boa de pallasso, es va atrevir a cridar "buuu" contra Alberto San Juan quan li va arrabassar el premi a millor actor de repartiment. L'altre moment còmic va ser quan la germana de Natalia de Molina, Celia, es va emocionar abans d'hora quan va sentir que el premi era per a Nathalie... Poza.

7. Música 'a cappella'

Un dels moments més bonics i sorprenents de la nit va ser quan Aránzazu Calleja i Maite Arroitajauregi, compositores de la banda sonora d'Akelarre, van rebre el premi a millor música original entonant a cappella la cançó amb què les bruixes protagonistes de la cinta s'animen les unes a les altres.

8. Mario Casas defensa els seus orígens

Primer Goya per a Mario Casas (No matarás, de David Victori), un ídol de masses que va començar el seu camí en la interpretació fent pel·lícules romàntiques d'adolescents i ha anat aconseguint el favor de la crítica. L'actor, que era a casa seva amb tota la família i els va dedicar el premi (va agafar un Iron Man com si fos l'estatueta), va tenir el detall d'agrair també al seu públic, que li dona "suport des del principi [des de fa 15 anys] per haver-lo portat fins aquí". I va defensar gens subtilment les seves arrels: "A tots aquells que alguna vegada heu estat tres metres sobre el cel", pel film Tres metros sobre el cielo, que el va llançar a la fama.

9. Tom Cruise i Melanie Griffith als Goya

Antonio Banderas va utilitzar la seva agenda per fer sortir cares conegudes a la gala. Dustin Hoffman, Sylvester Stallone, Melanie Griffith, Mel Gibson, Naomi Watts, Matthew McConaughey, Margot Robbie, Ricardo Darín o Robert De Niro van ser alguns dels que van donar suport al cinema espanyol en un videoselfie. Alguns d'ells es presentaven com si no fossin cares conegudes. Tom Cruise ho va fer en castellà: "A todos mis amigos españoles, mi apoyo está con ustedes y el cine español". Alerta perquè Barbra Streisand només va enviar un àudio.

10. Nathy Peluso i la gala més femenina

Les actuacions de la nit no van ser del nivell de Rosalía, però van ser espectaculars. El canvi de registre de Nathy Peluso cantant La violetera i l'actuació d'Aitana amb Happy days are here again de Barbra Streisand després de sentir Barbra Streisand van ser estel·lars. Va ser una gala molt femenina, tant per les actuacions com per les premiades (films com Ane, Las niñas i Akelarre hi van ajudar). Rozalén, premiada per la cançó de la La boda de Rosa es va recordar del 8-M. Malgrat que "no deixin" manifestar les dones pels carrers, "des de la finestra es pot seguir reivindicant", va assegurar.

stats