Patrimoni
Cultura 12/05/2023

La Bonne, en perill després de més de vint anys de defensar la cultura feminista

La Diputació de Barcelona afirma que no té cap intenció de fer fora l'associació

3 min
La Bonne

BarcelonaLes representants del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, La Bonne, un espai de trobada, intercanvi i creació de projectes culturals feministes que aglutina 94 col·lectius de dones a l'edifici Francesca Bonnemaison, al carrer Sant Pere Més Baix de Barcelona, diuen que ja no poden més i alerten que el centre podria desaparèixer abans que acabi aquest any. "Les tensions fa deu anys que duren. Nosaltres cedim espais gratuïtament a les dones, és un centre de cultura feminista, però la Diputació de Barcelona prefereix llogar-lo amb fins lucratius. Fins i tot l'han llogat al PP per fer-hi un acte amb Feijóo", denuncia la portaveu de l'associació, Marta Vergonyós Cabratosa. "És una tensió que ens desgasta molt. Cada vegada dificulten més tots els tràmits burocràtics, perquè no seria políticament correcte dir que no volen un centre de cultura de dones sinó que tenen un altre objectiu", lamenta Vergonyós.

La Bonne creu que darrere de tantes dificultats burocràtiques s'hi amaga la intenció de fer-les fora. "A través de les nostres formacions, activitats i residències artístiques, dels nostres estudis de gravació i ràdio, durant dues dècades hem posat aquest espai a l'abast de les dones, i la Diputació vol privatitzar-lo", assegura l'associació en un comunicat. La Bonne, dijous a la nit, va celebrar una assemblea i 40 dones han dormit a l'espai. De moment, han entregat per registre 35 cartes d'entitats i representants de la Generalitat que declaren La Bonne una entitat d'interès públic.

Les negociacions

El problema de fons és que l'últim conveni entre La Bonne i la Diputació de Barcelona es va firmar el 2013. Des d'aleshores s'han anat allargant les autoritzacions. La darrera és del desembre del 2022 i té una vigència d'un any. "No és cert que les vulguem fer fora", assegura Jordi Pericàs, coordinador de recursos humans, hisenda i serveis interns de la Diputació. Pericàs negocia amb La Bonne des del 2019. "És un espai de domini públic i aquest tipus d'espais estan molt acotats per la llei", diu Pericàs, que també assegura que, segons l'última legislació, que va entrar en vigor el 2013, les autoritzacions no poden ser per més de quatre anys: "Hi ha dues opcions per allargar-les, o convocar un concurs públic o fer una adjudicació directa, però si és una entitat privada es demana com a requisit que sigui d'utilitat pública".

Pericàs afirma que sempre s'han ofert a col·laborar perquè La Bonne fes els tràmits per obtenir la declaració d'utilitat pública (DUP). De fet, La Bonne va iniciar els tràmits. "Tot i superar el filtre de la Generalitat, la resolució final és competència de l'estat espanyol i no s'ha aconseguit perquè l'administració de l'estat ens demana una modificació dels estatuts, però aquesta modificació no serà validada fins d'aquí dos anys i estarem fora de termini", assegura Vergonyós. És a dir, l'autorització acaba el desembre del 2023 i la DUP no s'obtindria fins a finals del 2024. El fet d'estar fora de termini, segons Pericàs, no és un problema: "Els nostres serveis jurídics suggereixen que, atès que La Bonne ha iniciat els tràmits, l'autorització es pugui allargar un any més. No tenim cap problema per seure i explicar-los això", assegura el diputat. La Bonne, però, lamenta que fins ara la DUP no havia estat necessària perquè la Diputació de Barcelona sempre havia reconegut La Bonne com una entitat d'interès públic. Segons un informe jurídic del col·lectiu Dones Juristes, "si abans podien signar el conveni sense DUP i la llei de patrimoni no ha canviat, no entenem per què no poden signar-lo ara".

Pericàs també defensa el dret de la Diputació a llogar-hi espais a altres entitats: "La Bonne té la tercera i la quarta planta com a espais exclusius. A la planta baixa hi ha l'antic teatre, amb un aforament de 250 persones, i hi ha un pacte segons el qual l'associació el té unes hores a l'any i nosaltres unes altres".

stats