Radiografiant BRUCE SPRINGSTEEN
Cultura 10/05/2016

Jaume Pla (Mazoni): “Les cançons de Springsteen transmeten una sensació de solidesa”

Músic. Aquest any ha publicat el disc ‘7 songs for an endless night’

Xavier Cervantes
2 min
“Les cançons de Springsteen transmeten una sensació de solidesa”

BarcelonaEl músic bisbalenc Jaume Pla, Mazoni, inscriu la manera de compondre de Bruce Springsteen en una tradició nord-americana arrelada a la terra i per tant connectada amb el folk. “Com Bob Dylan, ell també treballa amb pocs acords. Els detractors de Springsteen poden dir que les seves composicions s’hi assemblen i que per tant això pot ser un defecte, però aquesta senzillesa harmònica li permet desenvolupar una gran potència narrativa. Fa servir acords que duren molta estona i que transmeten una sensació de solidesa”, explica Mazoni.

Aquesta manera de fer va quedar fixada en els primers discos, sobretot entre Born to run (1975) i Nebraska (1982). Les seves cançons es poden tocar “de manera senzilla”, només amb la guitarra i la veu, com passa amb tot el que assumeix l’herència del folk, però la marca Springsteen, allò que es magnifica en els concerts, ve donada pels arranjaments, la producció, el rendiment de la E Street Band i “la convicció, l’entrega i la passió amb què ell defensa la interpretació”, tant en disc com en directe. Passa a la cançó Born to run, la preferida de Mazoni, però un dels millors exemples de l’estil de Springsteen és Thunder road: “una peça llarga que comença lenta”, amb el piano marcant el caràcter, però que camina a cavall de “la intensitat dramàtica” i acaba molt amunt. “És un tema molt dinàmic i amb molta força”, diu Mazoni.

Un altre exemple és Born in the USA, una cançó que defineix perfectament “tot el que és Springsteeen” i que “no funcionaria si ell no la defensés com ho fa des del principi, amb aquella intensitat”. “ Born in the USA té una melodia supercurta que es va repetint, i és la convicció amb què la canta el que dóna vida al tema. Converteix una cosa molt simple en una cançó brutal”, explica Mazoni.

stats