Obituari
Cultura 18/05/2012

Carlos Fuentes va deixar inacabada una novel·la sobre el grup guerriller colombià M-19

Alfaguara publicarà aquest any 'Personas' i 'Frederico en el balcón', dues obres inèdites de l'escriptor. Les despulles de Fuentes es traslladaran a París, on serà enterrat, al cementiri de Montparnasse

Efe
1 min
Carlos Fuentes

BarcelonaCarlos Fuentes havia estat treballant ni més ni menys que vint anys en una novel·la sobre la vida i la mort de l'exlíder guerriller Carlos Pizarro, artífex del procés de pau a Colòmbia que va fer que el grup armat M-19 esdevingués un partit polític. La mort de Fuentes el dimarts passat no ha estat la causa que la novel·la no hagi vist la llum, sinó que l'autor ja havia assumit que mai es publicaria perquè era "massa propera a la realitat" i els novel·listes "no poden combatre contra la realitat".

Dues obres inèdites de l'intel·lectual panameny arrelat a Mèxic sí que arribaran als lectors aquest mateix any. 'Personas', que Alfaguara publicarà el 4 de juliol, és un llibre de memòries en què l'escriptor retrata diferents persones que van passar per la seva vida, com Luis Buñuel, François Mitterrand, André Malraux, Pablo Neruda, Julio Cortázar o Arthur Miller. 'Federico en su balcón' és un diàleg imaginari amb el filòsof alemany Friedrich Nietzsche, que la mateixa editorial publicarà a finals d'any.

Les despulles de Fuentes, que va ser acomiadat pels mexicans dimecres al Palacio de las Bellas Artes de Ciutat de Mèxic en un acte multitudinari, es traslladaran ara a París, on serà enterrat, al cementiri de Montparnasse, en una cerimònia que encara no té data. L'escriptor va decidir en vida que se l'enterrés al cementiri on reposen intel·lectuals com Sartre o Baudelaire amb la intenció de ser al costat de dos fills difunts, Carlos i Natasha.

stats